Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 juli 2016 20:04

Wat moet je doen als je met je auto in het water belandt?

In het Drentse Stieltjeskanaal kwamen zaterdag vier familieleden om het leven toen ze met hun auto in het water belandden. Wat moet je eigenlijk doen in zo'n situatie? Zeven tips voor als je auto te water raakt.

1. Voorbereiding: veiligheidshamer

Koop een veiligheidshamer voor in de auto. Monteer de hamer binnen handbereik van de bestuurder en zoals op de verpakking staat aangegeven. Laat 'm niet zomaar ergens in je auto rondslingeren.

2. Ga zo snel mogelijk je auto uit

Dit is de belangrijkste tip: als je auto in het water is beland, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk je auto uitgaat. Het is een misverstand om te denken dat je net zo lang moet wachten totdat de auto grotendeels gezonken is.

3. Doe al je lichten aan

Zorg ervoor dat je direct al je lichten (binnen én buiten) aandoet. Zo zie je zelf alles en ben je zichtbaar voor anderen. Schakel ook je contact niet uit, hierdoor kan de raambediening blokkeren. Je hoeft niet bang te zijn voor kortsluiting, omdat daardoor geen brand uitbreekt.

4. Doe je gordel los

Doe zo snel mogelijk je eigen gordel, en daarna die van eventuele passagiers los. Op je veiligheidshamer zit ook een mesje, waarmee je je gordel los kunt snijden als het sluitingsmechanisme blokkeert.

5. Open het zijraam

Open je zijraam. Als het niet lukt via de bediening in je auto, heb je je veiligheidshamer nodig. Sla met je hamer niet in het midden van het raam, maar in een van de hoeken. Verlaat de auto zodra het zijraam open is.

6. Als het zijraam niet opengaat

Als je zijraam niet opengaat, probeer dan via je dakraam of achterruit de auto te verlaten. Als dat op geen enkele manier lukt, wacht dan tot de auto volloopt en haal vlak daarvoor diep adem. Zodra de auto gezonken is, moet je de deur rustig openduwen en de auto verlaten.

7. Als iemand anders met zijn auto te water raakt

Sla direct alarm en bel 112. Denk om je eigen veiligheid. Als een auto nog in het water drijft en de inzittenden krijgen de deur niet open, dan kun je proberen die open te krijgen door met je voeten te steunen op het gedeelte van de auto onder de deur en zeer krachtig aan de deurkruk te trekken.

Bron: Linda van der Eijck van Veilig Verkeer Nederland en hulpbijautotewater.nl.

Meer op rtlnieuws.nl:
Opa, vader, moeder en peuter omgekomen bij ongeluk Stieltjeskanaal

Topnieuws