Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 mei 2018 11:49

Waarschuwing over Haagse messentrekker niet geregistreerd

Een anonieme melding over terroristische plannen van verdachte Malek F., die drie mensen neerstak in Den Haag, is door een menselijke fout niet goed geregistreerd in het systeem.

Daardoor was de Haagse 'driehoek' - waarin de top van het Haagse Openbaar Ministerie (OM), de politie en de burgemeester zitten - vlak na de steekpartij op Bevrijdingsdag niet op de hoogte van deze waarschuwing.

Dat zei politiebaas Paul van Musscher van de Haagse politie-eenheid tegen Omroep West. Als de registratie wel goed zou zijn gebeurd, was de tip precies hetzelfde behandeld, maar dan had de driehoek het na de steekpartij geweten. Een politiewoordvoerster bevestigde uitspraken van de politiebaas.

Tip onderzocht, maar informatie bleef hangen

De tip, opgesteld in gebrekkig Engels, is wel onderzocht door de politie en gemeld bij de inlichtingendienst AIVD, maar de informatie daarover bleef steken op ambtelijk niveau.

De 31-jarige Malek F. stak op Bevrijdingsdag drie mensen neer op het Westerdijkplein in Den Haag. In februari veroorzaakte dezelfde man nog consternatie nadat hij zijn complete huisraad uit het raam op straat gooide in het centrum van de Hofstad. Hij was bekend bij hulpinstanties. 

Verward gedrag

Volgens getuigen zou Malek F.  na zijn daad 'Allahoe Akbar' (Allah is de grootste) hebben geroepen. Na zijn arrestatie zeiden de Haages burgemeester Pauline Krikke en de Haagse politie dat de man alleen geregistreerd stond vanwege verward gedrag. Volgens Krikke waren er geen signalen dat er meer speelde 'dan dit'.

Gisteren maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de politie was gewaarschuwd voor de 31-jarige Syriër. Er was in maart een anonieme melding binnengekomen bij politie waarin werd gewaarschuwd dat de man van plan was een terroristisch misdrijf te plegen. De politie deelde die 'schriftelijke melding in gebrekkig Engels' ook met de AIVD en deskundigen van de gemeente.

"Dit brede onderzoek gaf op dat moment geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar kon dit ook niet uitsluiten", aldus het OM gisteren.

Buren over verdachte Den Haag: 'Ik was vooral bang voor zijn honden'

Buurtbewoners van de Syrische man die drie mensen neerstak in Den Haag zijn geschrokken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Verwardheid of terrorisme? Politie onderzoekt motief steekpartij Den Haag

 

Topnieuws