Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 mei 2017 17:15

Waarom vieze winkels een gevaar zijn voor de volksgezondheid

In ruim tweehonderd winkels in Nederland constateerde de inspectie dat er gevaar was voor de volksgezondheid door de slechte hygiëne. En dat is gevaarlijker dan je misschien zou denken.

In 206 winkels in Nederland was het met de voedselveiligheid en hygiëne niet goed gesteld. Vooral overlast door ongedierte komt vaak voor. In sommige gevallen was er sprake van een gevaar voor de gezondheid van mensen. Muizen bijvoorbeeld kunnen gemakkelijk virussen overdragen en daarvoor hoeven ze niet altijd aan het eten gezeten hebben.

Salmonella

"Als urine, poep of speeksel van deze dieren opdroogt, kunnen de virusdeeltjes verwaaien en mensen besmetten", stelt het RIVM. Je ademt het in en kan daardoor het hantavirus oplopen. De klachten zijn spierpijn, hoofdpijn, koorts, misselijkheid, braken, gevoel dat je griep krijgt, hoge koorts en pijn in de buik en in de zij.

Als de knaagdieren het eten of drinken wel hebben aangeraakt, kun je onder meer salmonella oplopen. Salmonella is het meest bekend door het eten van ongare kip, maar ook ratten en muizen kunnen het overdragen. 

Vis te warm, producten over datum

Niet alleen de problemen met muizen en ratten leveren gevaren op voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam ook te warm bewaarde vis en andere te warm bewaarde producten tegen. Ook was de uiterste houdbaarheidsdatum van producten soms al overschreden op het moment dat de producten in de schappen kwamen te liggen.

Het eten van te warm bewaarde vis kan volgens het Voedingscentrum onder meer darmkrampen, diarree en hoofdpijn veroorzaken.

Inspectieresultaten 'zichtbaar en herkenbaar'

Volgens Voedselwaakhond Foodwatch bewijzen de stukken dat de aanpak van de NVWA niet werkt. Bedrijven die de regels overtreden ervaren volgens Foodwatch nu te weinig consequenties. Zij zien graag een aanpak waarbij de inspectieresultaten voor iedereen openbaar zijn. In andere landen in Europa is dat al het geval, in Nederland niet. 

"Het aantal bedrijven dat de regels overtreedt neemt in deze landen rap af", zegt Foodwatch. De organisatie pleit ervoor de inspectieresultaten 'zichtbaar en herkenbaar op de voordeur van bedrijven en restaurants te plakken'. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws