Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 09:30

Vrouw en kind verloren door bejaarde spookrijder: 'Dit had voorkomen kunnen worden'

Hij verloor zijn vrouw en zijn jongste zoon door een spookrijder, zijn zevenjarige zoon hield er blijvende hersenschade aan over. En dat had, zegt vader Bas, voorkomen kunnen worden. Als we wat beter letten op signalen die aangeven dat een oudere niet meer in staat is om te rijden.

Dat schrijft Bas in een brief aan het AD. Hij hoopt dat mensen sneller ingrijpen. "Ja, dat is een lastig gesprek. Maar niet zo lastig als het gesprek dat ik met de neuroloog had toen hij me vertelde dat mijn zoontje van drie dood zou gaan."

Blijvende hersenschade

Zijn vrouw reed met hun drie kinderen in april vorig jaar op de A79 in Limburg toen ze frontaal op een spookrijder botsten. De 39-jarige Desirée en de driejarige Thijmen overleefden de klap niet. Zijn tweede zoon van zeven heeft blijvende hersenschade, de oudste dochter van negen jaar kwam er met botbreuken vanaf. De 87-jarige spookrijder reed in eerste instantie in de goede richting, maar keerde plotseling om. Ook hij overleed. 

"Als je ziet dat je vader of moeder te onzeker is in het verkeer, is het jouw taak in te grijpen en een serieus gesprek met ze te voeren", laat Bas weten. "Ook als je iemand ziet klungelen op de weg, schrijf het kenteken op en geef het door aan de politie. Want dit probleem wordt met de vergrijzing groter. Door onverschilligheid is mijn gezin niet meer compleet."

Harde realiteit

En met die harde realiteit wordt Bas uiteraard dagelijks geconfronteerd. Deze week zou Thijmen zijn eerste schoolweek beleven. "Ik denk dat ik in gedachten een broodtrommeltje voor hem klaarmaak, met allemaal leuke verrassingen erin. Daarna alles in zijn rugzakje, dat wij daarvoor in gedachten, samen uitgezocht hadden voor deze grote dag. We vertrekken, alle vijf. Het gezin is groot geworden: iedereen gaat naar school. Ik en mijn vrouw zijn trots! Stop. Ze zijn dood. Jullie hebben levenslang."

    15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

    Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

    Topnieuws