Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2017 16:45

Vorig jaar zes medewerkers OM weg om wangedrag

Bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn vorig jaar zes medewerkers ontslagen of vertrokken na integriteitsschendingen. Twee anderen kregen voorwaardelijk strafontslag.

Persbureau ANP vroeg een overzicht op van alle onderzoeken naar (vermeende) integriteitsschendingen bij het OM. Vorig jaar waren dat er 31.

De meldingen variëren van een stagiair die in het systeem zocht naar een familielid tot fraude door een officier van justitie. Gisteren kwam naar buiten dat een hoge leidinggevende van het OM verdacht wordt van ontucht met een minderjarige. Die zaak komt in het overzicht niet voor.

Zaken uit het overzicht:

  • Een officier van justitie stak contributiegeld van een internationale organisatie in eigen zak. Hij nam zelf ontslag.
  • Een werknemer die seksueel ongepaste opmerkingen maakte, koos er ook voor om zelf op te stappen. 
  • Een medewerker die voor de tweede keer een ongewenst privécontact aanging kreeg strafontslag. 
  • Een ander kreeg ontslag na het meerdere keren raadplegen van de systemen voor privédoeleinden.
  • Twee tijdelijke medewerkers werden de laan uitgestuurd. Een vanwege ongewenste privécontacten, een ander vanwege het achterhouden van informatie.
  • Iemand die een dienstauto privé gebruikte kreeg voorwaardelijk strafontslag.

Sinds 2012 werden 169 meldingen onderzocht. Meestal leidde dat tot een sanctie: van een waarschuwing tot ontslag. Ook elf van de 800 officieren van justitie kregen hiermee te maken.

Theatervoorstelling ontwikkeld

Om het bewustzijn rond integriteit te versterken, is een theatervoorstelling ontwikkeld met voor de OM’ers herkenbare situaties, die moet helpen dilemma’s bespreekbaar te maken.

Vorig jaar is ook een speciale commissie ingesteld die moet voorkomen dat in de ene regio zwaarder of lichter wordt gestraft dan in een andere regio.

Topnieuws