We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 december 2016 10:43

Voorwaardelijk ontslag voor twee agenten in zaak-Mitch Henriquez

De twee agenten die te veel geweld hebben gebruikt bij de arrestatie van Mitch Henriquez worden niet ontslagen. Zij krijgen één jaar voorwaardelijk strafontslag vanwege de dood van de arrestant, in juni vorig jaar.

Dat heeft de politie in Den Haag vanochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De twee gebruikten disproportioneel geweld en verleenden onvoldoende hulp en/of zorg.

Naast het voorwaardelijk strafontslag voor de periode van een jaar mogen ze voorlopig niet werken met geweldsmiddelen. Dat betekent dat ze niet de straat op mogen, maar bureaudiensten moeten doen.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de twee agenten ook op verdenking van doodslag, dan wel dood door schuld.

Andere agenten

Twee andere agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een re-integratietraject. Ze moeten opnieuw worden getraind en gecertificeerd.

De agenten waren 27 juni vorig jaar betrokken bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark tijdens het popfestival Night at the Park. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. De 42-jarige Henriquez stierf nadat de agenten een omstreden nekklem gebruikten.

Zijn dood zorgde voor dagenlange onrust in Den Haag en rellen in de Schilderswijk.

Schorsing

Tijdens de bijeenkomst vandaag is uitleg gegeven bij het besluit uit oktober om de vier agenten disciplinair te straffen voor plichtsverzuim. Ze zijn toen geschorst. Een vijfde agent mocht weer aan het werk.

ZIE OOK: Vier agenten in zaak-Henriquez hebben plicht 'ernstig verzuimd'

De 42-jarige Arubaan kwam om het leven door zuurstofgebrek, veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. De vijfde agent wordt ook beschuldigd van plichtsverzuim, maar niet in ernstige mate.

Eerder concludeerden twee externe experts al dat 'fout op fout' werd gestapeld. De agenten zetten te snel geweld in en ze waren te laat met medische hulp.

Topnieuws