Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 november 2017 18:51

'Vingerafdruk in paspoort nutteloos en peperduur'

Vingerafdrukken zijn sinds 2009 verplicht in paspoorten, maar er wordt eigenlijk nooit op gecontroleerd. Zo kan de marechaussee op Schiphol niet eens controleren op vingerafdrukken omdat de dienst daar geen werkende apparatuur voor heeft.

Alleen bij gemeenten wordt soms gekeken naar de vingerafdrukken, meldt de NOS na een rondvraag bij de marechaussee en het ministerie van Justitie. Dat vingerafdrukken in paspoorten moeten staan, is een Europese afspraak uit 2009. Die is gemaakt als een reactie op de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

Tientallen miljoenen

De invoering van de vingerafdruk in het paspoort kostte tientallen miljoenen euro's, berekent de NOS. Alleen al de scanners die de gemeenten moesten hebben, zouden meer dan 30 miljoen euro hebben gekost.

ZIE OOK: Paspoort Singapore sterkste ter wereld, Nederland op vijfde plek

De marechaussee op Schiphol heeft vingerafdrukscanners, maar deze zouden niet worden gebruikt omdat ze nog niet zouden zijn gekeurd. In het buitenland worden ook geen Nederlandse vingerafdrukken gecontroleerd. Het ministerie van Justitie geeft toe aan de NOS dat Nederland de sleutel om de vingerafdrukken te ontcijferen nog met geen enkel ander land heeft gedeeld. 

Het idee van de vingerafdruk in het paspoort is dat kwaadwillenden niet meer het paspoort kunnen gebruiken van iemand die op hen lijkt.

Topnieuws