We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 11:08

Verbouwing Naturalis kan verder: architect krijgt geld

Museum Naturalis in Leiden en architect Fons Verheijen zijn het eens geworden. Hij wordt schadeloos gesteld, waardoor de verbouwing van het museum weer kan worden opgepakt.

Verheijen liet die twee weken geleden stilleggen omdat hij de uitbreiding van het museum zag als een aantasting van zijn schepping. Zijn ontwerp wordt erdoor verminkt en het auteursrecht ervan wordt geschonden, had hij eerder laten weten.

Kostbare bouwstop

Nu stopt Naturalis 1,5 miljoen euro in een stichting die Verheijen gaat oprichten. De stichting zal zich toeleggen op 'wetenschappelijk onderzoek en architectuur in brede zin'. Ook worden de advocaatkosten van Verheijen vergoed en krijgt hij een 'tegemoetkoming' in de schade die hij zegt te hebben geleden.

Een bouwstop zou Naturalis tientallen miljoenen euro's hebben gekost. De heropening van het museum zou jaren vertraging hebben opgelopen.

Uitpuilend museum

Vorig jaar werd het museum, onder meer dankzij het skelet van tyrannosaurus rex T.rex Trix, door 410.000 bezoekers bezocht. Het is berekend op 150.000 mensen, wat volgens het museum leidde tot een tekort aan wc's, liften en eetgelegenheid. 

De uitbreiding van het museum is onder meer bedoeld om het stijgende aantal bezoekers te kunnen opvangen. Daarvoor moeten onder meer extra pilaren en tussenverdiepingen worden gebouwd.

Topnieuws