Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 juli 2017 21:13

Vandalen spoorwegovergang melden zich bij ProRail

De jongens die een slagboom omver hebben getrokken bij een spoorwegovergang in Friesland, hebben zich gemeld bij ProRail en 'diepe spijt' betuigd. Beelden van hun gevaarlijke stunts werden vandaag veelvuldig gedeeld op sociale media.

Het gaat om twee jongens van 16 en 17 jaar die aan de spoorbomen hingen en een 18-jarige jongen die hen heeft gefilmd. Een van de jongens heeft gebeld en we hebben zijn gegevens, aldus een woordvoerder van ProRail.

Aangifte

Op het filmpje is te zien dat twee jongens aan de spoorbomen hingen, naar beneden trokken en er vervolgens op gingen zitten. De bellen en knipperlichten traden hierdoor in werking. ProRail, dat aangifte doet tegen de jongens, gaat onderzoeken of het mechanisme is beschadigd. Eventuele schade wordt verhaald op de jongens.

Volgens Prorail zijn ze 'geschrokken van alle aandacht die hun daad heeft gegenereerd op sociale media. De daders betuigen diepe spijt en zien in dat hun gedrag ontoelaatbaar is geweest'. De video zou volgens de jongens al anderhalve maand oud en pas later op internet zijn gezet.

Verontwaardigd

ProRail zegt veel reacties te hebben gekregen op het via internet gedeelde filmpje. "Je kunt op sociale media zien dat mensen heel verontwaardigd zijn", zegt de woordvoerder, die erop wijst dat dergelijke gevaarlijke stunts een overtreding zijn van de Spoorwet.

Onlangs kwamen op het spoor bij Elst twee tieners om het leven door een aanrijding met een trein. Die zouden ze over het hoofd hebben gezien.

Topnieuws