Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 februari 2018 06:08

Vandaag stemming over donorwet, maar zeker is dat ook nu niet

Vandaag stemming over donorwet, maar zeker is dat ook nu niet
Pia Dijkstra (D66) wist het nieuwe systeem voor orgaandonatie door de Tweede Kamer te krijgen, maar de Senaat twijfelt nog.

Komt hij er nou wel of niet? De Eerste Kamer stemt vandaag eindelijk over een nieuwe wet voor actieve donorregistratie. Als alles volgens planning verloopt tenminste, want de stemming kan ook weer uitgesteld worden.

Voor aanname van de wet moeten 38 van de 75 senatoren voor stemmen. Tot dusver hebben 27 van hen een ja-stem uitgesproken, twintig senatoren stemmen zeker tegen. Veel hangt af van de senatoren van CDA en VVD, die samen 25 zetels hebben en nog geen voorkeur hebben uitgesproken.

Inbreuk op lichamelijke onschendbaarheid

De stemming werd eerder al een week uitgesteld, omdat veel senatoren nog met vragen zaten. Een motie die bedoeld was om twijfelaars over de streep te trekken werd afgelopen week alsnog veranderd, omdat deze te veel aan de wet zou wijzigen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er vandaag opnieuw om uitstel wordt gevraagd.

ZIE OOK: Verwarring na debat over donorwet: 'Dijkstra heeft er een potje van gemaakt'

In het huidige systeem is iemand alleen donor als diegene daar expliciet voor kiest. Als het plan van Dijkstra wordt aangenomen, komen mensen die geen keuze maken, geregistreerd te staan als hebbende 'geen bezwaar'. Veel senatoren vroegen zich de afgelopen tijd af of dit niet een te grote inbreuk is op de lichamelijke onschendbaarheid van burgers. Ook waren er zorgen over de rol van de nabestaanden. Kregen die nog wel genoeg inspraak?

Rolverdeling artsen en nabestaanden

Om aan die zorgen tegemoet te komen, diende een aantal partijen een motie in. Daarin werd de regering opgeroepen afspraken te maken met de sector, om ervoor te zorgen dat niet tot donatie wordt overgegaan als er geen nabestaanden te vinden zijn of als die zwaarwegende bezwaren hebben.

De opsteller van de motie, senator Jopie Nooren (PvdA), kreeg echter te horen dat er met deze formulering te veel werd afgeweken van het wetsvoorstel. Nooren wijzigde de tekst en roept de regering nu alleen op een standaard op te stellen 'waarin de rolverdeling tussen artsen en nabestaanden wordt vastgelegd'. De grote vraag is of er senatoren zijn die vanwege die afzwakking hun ja in een nee veranderen. De partijen laten hun leden vrij een eigen afweging te maken.

Lees ook de column Het laatste woord van Jos Heymans over de donorwet

Een PvdA-woordvoerder sluit niet uit dat, voordat het debat vandaag wordt hervat, de gewijzigde motie opnieuw wordt aangepast.

Dit is het plan voor een nieuwe donorwet:

De stemming in de Tweede Kamer leidde tot tranen van vreugde bij D66. Maar leidt de stemming in de Eerste Kamer nu tot tranen van verdriet bij die partij?

Meer op rtlnieuws.nl:
Longpatiënt Jeroen kijkt naar debat over donorwet in Senaat: 'Ik snap de gevoeligheid'

Topnieuws