We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 juli 2017 11:45

Vakantie vergald: studenten mogen VS niet in na urenlang verhoor in New York

Stel, je gaat een paar weken op vakantie naar Amerika. Visum, verblijf, alles geregeld. Eenmaal geland in New York word je uit de rij gehaald. Het overkwam Ismail en zijn maatje Othmane. "We werden zes uur lang ondervraagd. En toen hoorden we dat we terug moesten."

"We zijn onmenselijk behandeld", vertelt Ismail vanuit Londen tegen RTL Nieuws. "Mentaal en lichamelijk zijn we kapot." De 26-jarige student heeft Marokkaanse ouders, maar is geboren en getogen in Rotterdam. Hij is cabaretier en vlogger, en wil docent Engels worden.

Hij zit samen met Othmane, ook geboren in Rotterdam, in zijn laatste jaar op de Hogeschool van Rotterdam. Ze hebben net gehoord dat ze na de vakantie aan de slag mogen als docent op een vmbo-school in Rotterdam.

Amerika ontdekken

Voor die tijd wilden de twee, beiden moslim, vijf weken Amerika gaan ontdekken. New York, Miami, en Los Angeles. Ze hadden - zoals iedereen die naar de VS gaat - een Esta-visum nodig, dus die hadden ze geregeld. Ze kregen een bevestiging dat het visum was goedgekeurd.

De twee vlogen via Londen naar JFK Airport. In Londen werd Othmane een half uur ondervraagd, maar ze mochten door. "De vrouw van Homeland Security zei, veel plezier, veilige reis, geniet ervan in Amerika. Je denkt dan, ok super. Maar we kwamen daar aan en er gebeurde exact hetzelfde. Weer werd Othmane uit de rij gehaald."

Vijf jaar geleden in Mekka

De vragen die Othmane kreeg, gingen over een reis naar Saoedi-Arabiƫ, vijf jaar geleden. "Hij was naar Mekka geweest voor de oemrah, een ritueel dat moslims doen." Volgens Ismail werd ook gevraagd of hij in landen als Syriƫ en Irak is geweest. "Natuurlijk zijn we daar niet geweest, ik snap die link niet."

De Amerikanen wilden een oud paspoort zien, maar dat is bij het aanvragen van een nieuw paspoort in Nederland ingenomen en vernietigd.

Ruggen tegen elkaar

Na zes uur werd ook Ismail erbij geroepen. Foto's werden gemaakt en vingerafdrukken werden afgenomen. "We moesten met onze ruggen tegen elkaar zitten. We mochten niet met elkaar praten, niet naar elkaar kijken. Wij werden behandeld als criminelen, als terroristen. Echt schandalig, belachelijk."

Ismail werd gevraagd of hij denkt of Othmane extremistische gedachten heeft. "Ik zei, waar heb je het over? We werden constant geassocieerd met jihadisme. Ik kreeg een brok in mijn keel, ik werd emotioneel. Ik heb nooit wat verkeerd gedaan, ben nooit in aanraking gekomen met de politie."

Telefoons 'verdacht'

Othmane had twee telefoons bij zich. Het scherm van een oud toestel was gebarsten, maar het deed het nog wel. Het tweede toestel had hij bij zich 'als back-up'. De agenten vonden dat verdacht, zeiden ze. Volgens Ismail zijn ze de dupe van 'een aantal gekken die in naam van de islam iets doen'.

Na de urenlange ondervraging werd hun Esta-visum alsnog afgekeurd. Ze moesten terugvliegen. De veiligheidsbeambten zeiden dat ze er weinig aan konden doen. "Ze volgden de procedures. De baas had daarvoor gekozen, zeiden ze."

Ismail, die sinds enkele maanden vlogt met zijn cabaretpartner Musa, vertelt zijn verhaal vanaf het vliegveld van Londen op YouTube:

Geld

Behalve een vergalde vakantie kost dit Ismail en Othmane ook veel geld. Ze hebben honderden euro's betaald aan vliegtickets, hotels en verblijven via Airbnb. Dat is lastig om terug te krijgen.

De vrienden zijn nu twee dagen in Londen. "We hebben al die tijd op onze koffers moeten wachten. Die waren zoek. Nu hebben we ze eindelijk terug."

En nu? Ismail en Othmane willen toch gewoon de tijd die ze hebben aan vakantie besteden. Die frustratie moet eruit. "Een vriend van ons vond het zo sneu dat hij tickets naar Mallorca heeft geregeld. Daar vliegen we straks heen. Dan proberen we daar tot rust te komen."

Geen invloed

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt niets te kunnen doen voor Nederlanders die iets dergelijks meemaken. "Het gebeurt vaker in de wereld dat mensen worden teruggestuurd, ook in andere landen. Vooral in het Midden-Oosten", zegt een woordvoerder.

Hoe vaak het voorkomt, is niet bekend, want het is niet verplicht dit te melden. "Het is een beslissing van in dit geval Amerika om mensen niet binnen te laten. Daar hebben wij geen invloed op. Nederland weigert ook wel eens reizigers."

Topnieuws