We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 12:20

Vader van 19 kinderen terroriseerde gezin: 'Kastijd degene van wie je houdt'

Wat gebeurde er allemaal in het huis van de strenggelovige Henk K. uit Bunschoten? De man wordt beschuldigd van een reeks gruweldaden tegen zijn eigen negentien kinderen. Vandaag is de rechtszaak begonnen. Meer dan tien van zijn kinderen hebben hem aangeklaagd.

De 57-jarige K. wordt verdacht van poging tot doodslag op zijn zoon, van ontucht met zijn dochter en van mishandeling van zijn kinderen. Hij zou onder meer een zoon op tafel hebben vastgebonden en hem hebben bedreigd met een kettingzaag. Ook zou hij hebben geprobeerd een van zijn kinderen te wurgen.

Vader bepaalt alles

"Het is een strenggelovig gezin. De vader bepaalt alles thuis", vertelt RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel bij RTL Late Night. Van der Wel volgt de zaak en kent de verdachte van eerdere incidenten. Nu zijn kinderen het huis uit zijn, keert een deel zich tegen hem. "Ze zien nu de echte wereld." Volgens Van der Wel leeft de familie voor drie dingen: God, werken en voortplanten. 

Daar hoort ook een strenge opvoeding bij. Dat staat in de Bijbel, zei K. in 2013 tegen de regionale omroep RTV Bunschoten: "In dat boek kun je lezen, als je van iemand houdt, dat je hem dan kastijdt. Dat houdt dat in. Maar daar denken ze in het land een beetje anders over. Je mag je kinderen niet liefdevol behandelen."

'Brok ellende'

Het gezin leefde altijd afgezonderd van de buitenwereld. Letterlijk en figuurlijk: op een industrieterrein. Het huis ziet eruit 'alsof je een eeuw teruggaat', zegt Van der Wel. De strenggelovige vader weigerde lange tijd zijn kinderen naar school te sturen, wat eerder leidde tot aanvaringen met de politie, Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming. Wat er in de buitenwereld gebeurt, interesseert hem niet, zei hij in 2013. "Het is een brok ellende, wat er allemaal is. (...) Alle normen en waarden, alles gaat weg." Na tussenkomst van een rechter stuurde hij zijn kinderen uiteindelijk naar een streng gereformeerde school in Barneveld.

Het gezin kwam in 2006 in het nieuws toen één van de zonen een ongeluk kreeg. De jongen was aan het sleutelen aan een brommertje. Toen de motor niet wilde starten, gooide hij extra benzine in de tank, wat zorgde voor een enorme steekvlam. "Toen stond alles in de fik en toen stond ik zelf ook in de fik", zei de jongen destijds. Hij zat onder de brandwonden.

112 werd niet gebeld. Van de vader mocht een arts komen kijken, maar niet ingrijpen. "Hij had geen zorgverzekering, dus dat zou enorm in de papieren gaan lopen", zegt Van der Wel, die het gezin toen bezocht. Die zwerende wonden maakten op hem toen heel veel indruk.

'Leugens en verzinsels'

Bij de rechtszaak, die vandaag begon met een pro-formazitting, benadrukte de advocaat van K. dat er ook kinderen zijn die achter hun vader staan. Die doen de aantijgingen van de andere kinderen af als 'leugens en verzinsels'. De dochter die zegt dat ze door haar vader is betast, zou dat hebben verzonnen, omdat haar vader haar eerder van diefstal beschuldigde.

De aanklacht tegen K. moet nog definitief geformuleerd worden; die wordt pas volgende maand verwacht. Tot die tijd blijft de man vastzitten. Hij moet van de rechter wel worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daar wordt zijn geestesgesteldheid onderzocht. 

Gisteravond besteedde RTL Late Night aandacht aan de zaak. Kijk het fragment hier terug:

Mis niets meer van RTL Nieuws: like ons op Facebook.

Topnieuws