Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 maart 2017 15:49

Unieke Romeinse opgravingen in Tiel: 'We halen hele museumstukken uit de grond'

Dolken, ringen en een zalfpot met afbeeldingen over liefde en lust. Op bedrijvenpark Medel in Tiel zijn tal van opmerkelijke objecten gevonden uit de Romeinse tijd. Archeologen vermoeden dat er een tempel heeft gelegen. "Dit is spectaculair."

llse Schuuring, gemeentelijk archeoloog in Tiel, wist dat het bedrijventerrein vergeven was van de voorwerpen uit de steentijd en de Romeinse tijd. "Maar dit hadden we echt niet verwacht. Ik denk dat veel stukken straks in musea komen te liggen", vertelt ze enthousiast.

Badscène

Schuuring presenteerde vandaag de topstukken die gevonden zijn, waaronder een grafsteen met de tekst 'aan de godin' en een kalkstenen beeld van Jupiter, oppergod van de Romeinen. Maar ook een glazen kom, nog helemaal heel, en serviezen.

Het mooiste stuk dat nu toe gevonden is, is een bronzen Balsamarium. Dat is een potje voor olie, zeep of parfum, in dit geval versierd met een badscène met Eroten. Dit zijn de speelse Romeinse halfgoden voor liefde en lust.

Een overzicht van de schatten:

open
 • slideshow
  Zalfpotje

  Ilse Schuuring, gemeentelijk archeoloog Tiel, presenteerde vanochtend de topstukken.

  ANP
 • slideshow
  Overzicht

  Het terrein heeft de omvang van 36 voetbalvelden.

  gemeente Tiel
 • slideshow
  Olielamp

  Eén van de 2500 bronzen voorwerpen.

  gemeente Tiel
 • slideshow
  Servies

  Nog helemaal intact.

  gemeente Tiel
 • slideshow
  Kwastjeswerk

  Een archeoloog graaft een pot op.

  gemeente Tiel
 • slideshow
  Glazen kom

  De voorwerpen duiden op grote rijkdom.

  gemeente Tiel

Op het terrein, met een omvang van 36 voetbalvelden, heeft vermoedelijk een villa of een tempel gestaan. Bij de rivierbedding zijn 2500 bronzen objecten gevonden en tachtig zogeheten crematiegraven van wel 25 meter lang.

"Allemaal zo uniek. In Nederland zij maar een paar Romeinse tempels gevonden", vertelt Birre Yazar-Walvis van ADC ArcheoProjecten die vanochtend nog op het terrein aan het werk was. Zij vertelt dat de het gebied waar Bataafse boeren woonden, gedurende de Romeinse periode  (12 voor Christus - 400 na Christus) deel was van de grensprovincie van het Romeinse rijk. 

Schatkamer

Op plekken waar gebouwd wordt, moet volgens de Europese wet altijd vooronderzoek worden gedaan naar beschermde dieren die er leven, explosieven maar ook archeoligische vondsten. Toen vorig jaar de eerste schop in de grond ging op bedrijventerrein Medel, wisten archeologen direct dat ze een schatkamer hadden gevonden.

Met machines is het terrein eerst afgegraven tot, op sommige plekken, een meter diep. Yazar-Walvis: "Het grove werk is nu gedaan, nu gaan we verder met de hand. Het is echt kwastjeswerk."

'Uniek'

Volgens haar worden stukken 'van zulke kwaliteit maar eens in de twintig, dertig jaar gevonden'. De provincie Gelderland, eigenaar van de grond en dus de vondsten en zal besluiten wat waar heengaat.

De gemeente Tiel maakte met een drone opnames van de opgravingen. 

Momenteel werken dertig archeologen van vijf verschillende bedrijven en tientallen vrijwilligers mee aan de opgravingen. Zij zullen nog tot het najaar bezig zijn. Zaterdag 8 april kunnen de vondsten bewonderd worden tijdens een open dag. 

Topnieuws