Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 april 2017 09:55

UMC Utrecht met billen bloot: 'Medewerkers spraken van angstcultuur'

In het UMC Utrecht konden medewerkers niet openlijk praten over gemaakte fouten in het ziekenhuis. Fouten werden niet of niet op tijd gemeld. Ook werden ze niet goed onderzocht. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De IGZ schrijft in een rapport dat de raad van bestuur niet heeft gezorgd voor een veilige en open cultuur. "Medewerkers konden niet open praten over wat er niet goed was gegaan", schrijft de inspectie. "Sommige medewerkers spraken van een angstcultuur. De inspectie vindt het een ernstige zaak dat de raad van bestuur hier geen zicht op had."

Twee boetes

De IGZ deed onderzoek nadat er meerdere patiënten overleden op de afdeling KNO. Ook kwamen er meldingen van een onveilig werkklimaat. Het UMC werd van april tot oktober vorig jaar scherp in de gaten gehouden.

Het ziekenhuis krijgt twee boetes van de IGZ, omdat het UMCU 'in ten minste twee gevallen een calamiteit niet uit eigen beweging heeft gemeld bij de inspectie'.

Navraag leert dat de toezichthouder een maximale boete van 16.750 euro per overtreding kan opleggen. Hoe hoog de boetes in dit geval zijn, kon de inspectie vandaag niet zeggen. "Het boetetraject loopt nog." Voor het ziekenhuis is het sowieso peanuts. Het UMCU boekte in 2015 een winst van bijna 27 miljoen euro op een omzet van ruim 1,2 miljard euro.   

Binnen acht weken concreet plan

Het UMC Utrecht heeft volgens het inspectierapport al maatregelen genomen, maar er is nog veel te doen. "Het bestuur van het UMC Utrecht moet in samenspraak met het management en de medewerkers ervoor zorgen dat er een open en veilige cultuur ontstaat. De inspectie vraagt van de raad van bestuur binnen acht weken een concreet plan van aanpak bij het herstelplan dat inmiddels is opgesteld.''

Meer op rtlnieuws.nl:

Misstanden UMC Utrecht: 'angstcultuur' brengt patiënt in gevaar

UMC Utrecht meldde fatale calamiteiten niet bij inspectie
UMC Utrecht neemt alle sterfgevallen KNO onder loep

 

Topnieuws