Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 september 2017 12:29

Uitspraak rechter is 'goed nieuws voor iedereen die ademt'

Dat de Nederlandse staat van de rechter veel meer moet doen tegen luchtvervuiling, is 'goed nieuws voor iedereen die ademt'. Dat zegt een woordvoerder van Milieudefensie, één van de organisaties die de rechtszaak tegen de overheid aanspanden.

Samen met de stichting Adem eiste Milieudefensie dat de overheid snel maatregelen neemt om voor schonere, gezondere lucht te zorgen. De rechtbank in Den Haag gaf de organisaties vanochtend gelijk. "We zijn ontzettend blij met de uitspraak", zegt Anne Knol van Milieudefensie. "Maar eigenlijk is het bizar dat we de staat via de rechter moeten dwingen zich aan de wet te houden."

Nieuw plan

De rechter zegt dat er een luchtkwaliteitsplan moet worden opgesteld dat aan de regels voldoet. "De luchtvervuiling in Nederland moet nu echt aangepakt worden, zodat minder mensen door luchtvervuiling ziek worden of doodgaan", verduidelijkt Knol.

Ook GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is blij met de uitspraak van de rechter. Haar partij wil van staatssecretaris Dijksma (Milieu) weten welke gevolgen de uitspraak zal hebben. "Er moet een pakket maatregelen komen die de luchtkwaliteit snel en effectief verbeteren", zegt Kröger.

Snelle maatregelen

Als mogelijke 'snelle maatregelen' noemt het Kamerlid:

  • het verlagen van de maximumsnelheid
  • het aanpakken van zogeheten sjoemeldiesels
  • ​het aanpakken van megastallen
  • de uitbreiding van milieuzones in steden

Met de uitspraak van vanochtend is voor Milieudefensie de kous nog niet af. Later dit jaar, op 14 november, dient ook nog een bodemprocedure tegen de overheid over schonere lucht.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom de staat vaart moet zetten achter verbeteren luchtkwaliteit

Topnieuws