Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

31 oktober 2017 13:49

Tuintje voor ingang parlement tegen dramatische daling insecten

Er is een enorme afname van het aantal vliegende insecten. Reden voor de bekende tv-tuinman Lodewijk Hoekstra om een protesttuintje aan te leggen bij de ingang van de Tweede Kamer. "Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde", is de boodschap van de tuinman.

Met het tuintje wil Lodewijk Hoekstra samen met enkele tientallen organisaties aandacht vragen voor de 'dramatische daling van de biodiversiteit'. Negen Kamerleden van verschillende partijen namen in het plantsoentje op het Plein een petitie in ontvangst waarin de ruim 22.000 ondertekenaars kabinet en parlement oproepen de soortenrijkdom beter te beschermen.

Aantal insecten keldert

De oproep wordt onder meer gesteund door het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, de Vlinderstichting en de Vogelbescherming. Ze verwijzen naar recent onderzoek waaruit een grote afname blijkt van het aantal vliegende insecten. In Duitse natuurgebieden waar 27 jaar lang werd gemeten, kelderde hun aantal met 75 procent.

"Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Het zijn de bestuivers van bloemen en vormen de voornaamste voedselbron van vogels en van veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op onszelf", schrijft Hoekstra.

Insect sterft uit mens ook? Reportage Editie NL: 

Veel mensen zijn ze liever kwijt dan rijk: bijen, muggen, wespen, vlinders, motten of kevers. Maar wetenschappers ontdekten dat ze langzaam verdwijnen. En dat is alarmerend, want insecten zijn van levensbelang.
Topnieuws