Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 mei 2017 16:11

Tubbergen is de veiligste gemeente van Nederland: 'De sociale controle is groot'

Zoek je een nieuwe gemeente om in te wonen, kies dan voor het Twentse Tubbergen. Dat is volgens de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD de veiligste gemeente van Nederland. Inwoners van het dorp kunnen zich hier wel in vinden.

De Misdaadmeter is een jaarlijks onderzoek naar de veiligheid in Nederland. Er zijn tien delicten onderzocht: woninginbraak, inbraak schuur, autokraak, autodiefstal, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernielingen.

Geen zakkenrollers

In het jaar 2016 is er volgens de monitor in Tubbergen geen straatroof of overval geweest. Ook was er geen enkele zakkenroller actief. Wel zijn er twee auto's gestolen. De grootste overlast zijn de woninginbraken. Dit waren er afgelopen jaar 29. Maar zelfs dat waren er twee minder dan het jaar ervoor.

Bart ten Dam heeft een autobedrijf op het industrieterrein aan de rand van het dorp. "De laatste keer dat ik een ingetikte autoruit repareerde, is zeker acht jaar geleden. En de inbraak was niet hier gebeurd, maar in de stad."

Ons kent ons

Zijn woning ligt naast het bedrijf en hoewel hij op het industrieterrein woont, voelt hij zich nooit onveilig. "Ik train politiehonden die 's nachts rondlopen op het terrein. Maar ook zonder de honden voel ik me veilig."

"Het is hier ons kent ons", zegt hij. "Iedereen houdt elkaar in de gaten. Dat geeft me een veilig gevoel. Als er een vreemde auto door de straat rijdt, schrijf ik bijvoorbeeld het kenteken op." 

Rijke gemeente

Ook Petra Fischer voelt zich prima in het dorp. Ze is eigenaar van bakkerij Kleibakker en heeft een kledingwinkel. "Ik voel me veilig hier. Misschien komt het omdat er weinig mensen van buitenaf bij komen. We kennen elkaar al jaren, de sociale controle is groot." 

Tubbergen is geen arme gemeente. Fischer: "De huizenprijzen zijn de laatste twintig jaar relatief harder gestegen dan in andere gemeenten, dat scheelt misschien ook."

Sleutel in de deur

Ook 's nachts voelt ze zich veilig. "En onze kinderen fietsen 's nachts gewoon veilig over straat naar huis." Een klant uit de winkel vult aan dat de sleutel van haar voordeur al twee nachten in het slot zat. Ook in de auto zat de sleutel in het contact. "Maar die haal ik er wel uit nadat dit bericht online is gekomen. Je weet maar nooit."

Topnieuws