Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 maart 2018 19:12

Tranen bij eerste verhoor Astrid Holleeder: 'Het is nu gewoon klaar voor hem'

Tranen bij eerste verhoor Astrid Holleeder: 'Het is nu gewoon klaar voor hem'
Willem Holleeder vandaag in de rechtszaal tijdens het verhoor van zijn zus Astrid.

De verrassing van Astrid Holleeder tijdens haar eerste verhoor in het proces tegen broer Willem Holleeder in de bunker in Amsterdam-Osdorp, waren de nog nooit eerder gehoorde geluidsbanden. Zestien 'nieuwe' geluidsbanden met geheime opnames brengen Willem Holleeder volgens Astrid rechtstreeks in verband brengen met de onderwereldmoorden.

De 52-jarige Astrid vertelde vandaag dat ze recent opnames had teruggevonden 'tijdens een verhuizing'. Die opnames had ze gemaakt ten tijde van liquidatieproces Passage. Daarin zegt haar broer 'dat hij zo bang is dat Dino gaat praten', aldus Astrid.

Dino Soerel

Dino Soerel klapte uiteindelijk niet uit de school. Maar hij kreeg van het hof levenslang omdat hij opdracht gaf voor twee moorden. Bij een ervan noemde het hof Willem Holleeder - die in Passage niet terechtstond - als mede-opdrachtgever.

ZIE OOK: Getuigenis Astrid Holleeder: 'Hard bewijs tegen Willem, het is nu gewoon klaar'

Voor de rechtbank moest Astrid huilen toen ze de opname ter sprake bracht. Op de vraag van de rechter waarom ze emotioneel werd, gaf ze doelend op haar broer aan 'dat hij nu weet dat het voor hem gewoon klaar is'.

De beruchte Holleedertapes, hoe Willem zijn zus Sonja bedreigde:

Eerdere in het geheim opgenomen geluidsopnames laten een kant zien van Willem Holleeder die bij het grote publiek onbekend was.

Nieuwe geluidsopnames

In totaal gaat het om zestien gesprekken. De eerste vijf werden aangeleverd op 6 februari, de dag na de start van het proces. De laatste twee werden afgelopen vrijdag overgedragen aan het OM. Volgens de aanklagers worden de opnamen op dit moment 'opgewerkt en uitgewerkt'. Zij willen op vrijdag 23 maart een selectie laten horen om Holleeder daar 'fris van de lever' op te laten reageren. Pas daarna krijgt Holleeder de beschikking over de integrale uitwerking van alle gesprekken.

Blij

Onder grote belangstelling van publiek en pers begon Astrid vanochtend aan haar verhoor. "Ik ben blij dat ik aan de beurt ben", zei ze. Ze vertelde dat haar broer 'Wim' niet leert van zijn straffen. Ondanks dat de familie dat hoopte. "Je houdt natuurlijk van iemand en je hoopt altijd. Het is toch mijn broer."

Ik wil Astrid horen getuigen:

Veel publiek vanochtend bij de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Maar Willem was niet rustiger geworden toen hij uit de gevangenis kwam, zegt Astrid. Het werd steeds gekker. Zo sprak Willem volgens haar over het naar binnen schieten van een raket in een huis, waar ook kinderen verbleven.

Vrezen voor leven

Volgens Astrid heeft 'Wim' jarenlang zijn gehele familie 'in de tang' gehad. "Het was een keurslijf. Steeds dreigen. Steeds de boel op stelten zetten. Het is een hele manier van leven die we hadden, gericht op het bewaken van zijn geheimen. Er was nooit een leuke omgang met elkaar."

Ondanks dat zij en haar zus Sonja bang waren en vreesden voor hun levens én de levens van hun kinderen, konden ze niet zomaar naar de politie stappen met zaken die ze hoorde. Dan bestond het risico dat Willem dit hoorde, omdat hij 'petten' kende.

Macht en geld

Astrid beschreef hoe moeilijk het was te besluiten om in 2013 verklaringen af te leggen bij justitie. Sinds die tijd heeft zij zeker veertig verklaringen afgelegd. Waaronder de 'nieuwe' opnames die vandaag opdoken.

De stamboom van de familie Holleeder:

Het is geen gewone familie, de familie Holleeder.

Astrid schetste haar broer af als een sneu iemand. Iemand die niet bereid is om te werken voor zijn geld, zoals andere mensen wel doen. Hij is er volgens haar alleen op uit om conflicten te creëren en om daarna mensen af te persen.

De weg naar macht én geld begon vrij snel nadat hij op vrije voeten kwam. "Hij wilde machtsherstel. En daar was hij al best ver mee. Dat daar dan poppetjes voor van het bord moeten, dan is dan maar zo. Om geld en om een positie te vergaren. Het is de enige vraag waar het allemaal om draait", zegt Astrid.

Ziek

"Als je vrijkomt en al een riant leven kan leiden. Als je al 40 miljoen hebt, waarom wil je dan 100 miljoen? Als je honger hebt naar macht, dan is dat niet te stillen met één koekje en ook niet met twee koekjes. Als die honger niet stopt, dan ben je holle bolle Gijs."

Ze herhaalde vandaag ondanks alles geen wrok tegen haar broer te voelen: "Ik houd nog steeds van hem. Als ik wist dat hij niets meer zou doen, zou ik hem zo meenemen. Maar hij is ziek. En het enige medicijn zijn die vier muren."

Willem Holleeder, de bekendste crimineel van Nederland:

Wie is Willem Holleeder en wat heeft hij op zijn kerfstok? We zetten het voor je op een rijtje.
Topnieuws