Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2017 14:40

Toch weer vakantievluchten naar Tunesië: 'Onveilig? Dat is België of Duitsland ook'

Ondanks een negatief reisadvies biedt Corendon vanaf vandaag weer reizen aan naar Tunesië vanaf Schiphol. Ook vanuit België gaan toeristen weer die kant op. Ben Dehon en John de Graaf zijn net terug. "Ik heb me geen seconde onveilig gevoeld."

Ben, een 24-jarige procesoperator uit Antwerpen, was afgelopen week voor het eerst in Tunesië. "Ik wilde graag een weekje naar de zon en dit was een goede aanbieding." Een week all inclusief aan het strand van Hammamet kostte hem 350 euro, vertelt hij vanuit het hotel op zijn laatste vakantiedag.

Hij wist van het negatieve reisadvies, dat inging toen in 2015 nietsvermoedende toeristen op het strand werden beschoten en er een aanslag op een museum in hoofdstad Tunis was. "Maar in België, Frankrijk en Duitsland gebeuren meer aanslagen dan hier."

'Overal veiligheidsmaatregelen'

Van een gespannen situatie heeft hij niets meegekregen. "Het hotel zat vol met Fransen en wat Belgen. Buiten het resort zag je wel dat het toerisme is ingestort. Veel winkels zijn dicht. Heel sneu, want die Tunesiërs zijn heel aardig en kunnen er ook niets aan doen."

De Nederlander John de Graaff (59) maakte vorige maand een rondreis door het land. Hij bezoekt Tunesië al jaren en kent het land van voor en na de Jasmijnrevolutie en schrijft er reisverslagen over. "De toeristenpolitie is goed zichtbaar. Overal zie je veiligheidsmaatregelen als betonnen blokken, tassencontroles en spiegeltjes die je auto op bommen controleren."

Patrouillerende politie op het strand bij Sousse. (Foto: ANP)

'Streng reisadvies is achterhaald'

Hij heeft zich 'geen seconde onveilig gevoeld'. Bij het negatieve reisadvies zet hij dan ook vraagtekens. "Ik snap daarom de opstelling van Corendon wel." Via deze reisorganisatie gingen vanochtend voor het eerste weer toeristen met Tunis Air naar het Noord-Afrikaanse land.

"Het strenge reisadvies is achterhaald", zegt woordvoerder Daisy Homoet-Mijnals. "In buurlanden als Duitsland en Frankrijk is het terecht versoepeld." Daarnaast, zegt zij, is er veel vraag naar de bestemming. "Het is altijd een fijn vakantieland geweest." En bovendien goedkoop.

Geen aanspraak op calamiteitenfonds

  • Mocht er weer een aanslag zijn in Tunesië, dan kunnen reizigers géén aanspraak maken op het Calamiteitenfonds. Dit fonds helpt Nederlanders in het buitenland die onverwacht in de problemen komen door een overstroming of terroristische aanslag in veilig gebied.
  • Maar voor Tunesië zijn vakantievierders al gewaarschuwd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, daarom reizen zij als het ware 'op eigen risico'.
  • Op de website van het ministerie staat: 'Reis alleen naar Tunesië als dat noodzakelijk is. Mijd zoveel mogelijk drukke plaatsen'. Voor de grensgebieden geldt dat mensen geadviseerd wordt daar sowieso niet heen te gaan. 
  • Corendon zegt dat ze problemen bij eventuele calamiteiten zelf kunnen oplossen: "Mocht er iets zijn dan kunnen wij mensen met onze eigen vliegtuigen terughalen, zoals we dat onlangs ook in Gambia gedaan hebben."  

'Hef advies op'

Vakantiegangers die er recent geweest zijn, vinden het negatieve reisadvies van de overheid overdreven. John: "Dat advies moet opgeheven worden. Het in stand houden doet het land alleen maar pijn. Ze kunnen elke buitenlandse gast gebruiken." 

Gelukkig komen er volgens hem nieuwe groepen toeristen naar het land. "Je ziet nu Russen, Chinezen en Japanners." Volgens Corendon komen daar deze zomer honderden Nederlanders bij.

Het strand, de mensen die je met open armen ontvangen, het warme weer, de luxe hotels en de toer op een quad. Ben Dehon komt zeker nog eens terug. Heeft hij dan helemaal geen kritische noot? "Ik vond alleen het eten niet zo lekker."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws