Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 december 2017 16:56

Toch weer giftige eieren in omloop: geen gevaar voor volksgezondheid

De afgelopen weken is er toch weer fipronil aangetroffen in eieren in de supermarkt. De hoeveelheden zijn boven de wettelijke norm, maar zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

De waakhond NVWA blijft actief controleren, melden minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en de minister Carola Schouten (Landbouw en Voedselkwaliteit). Ze zijn met de sector in gesprek hoe het probleem zo effectief mogelijk kan worden aangepakt.

Fipronil hardnekkig

Inmiddels zijn 285 van de 793 stallen bij pluimveebedrijven weer volledig vrijgegeven die sinds de vondst van fipronil in eieren vanaf eind juli waren gesloten. Uit het langzame tempo waarmee de vrijgave plaatsvindt, blijkt hoe hardnekkig fipronil is, aldus de bewindslieden.

Een commissie die onderzoek doet naar de hele affaire, heeft inmiddels laten weten meer tijd nodig te hebben. De commissie-Sorgdrager verwacht nu in het voorjaar met een rapport te komen.

Beschadigde imago

De besmetting van pluimvee met fipronil veroorzaakte 65 tot 75 miljoen euro schade. Om het beschadigde imago van het Nederlandse ei in Duitsland op te krikken, wordt het product in de schijnwerpers gezet op de grote voedselbeurs in januari in Berlijn (Grüne Woche).

Het fipronilschandaal was afgelopen zomer groot nieuws, hoewel de aangetroffen hoeveelheid fipronil in eieren geen gevaar voor de volksgezondheid vormde. Het bedrijf Chickfriend gebruikte de verboden stof als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis.

Cees at 30 besmette eieren

Kort na het uitbreken van de fipronilcrisis spraken we Cees, die had zonder dat hij het wist tientallen besmette eieren gegeten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Al in 45 landen eierproducten met fipronil

Topnieuws