Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 november 2016 00:51

Tienduizenden euro's aan onterechte subsidies uitgekeerd rond Oekraïne-referendum

Vele tienduizenden euro’s moeten worden terugbetaald vanwege onterecht ontvangen subsidies voor campagnes rond het referendum over het verdrag tussen de EU en Oekraïne.

Dat blijkt na een WOB-procedure van RTL Nieuws bij de referendumcommissie. Die commissie verstrekte subsidies aan campagnes voor of tegen het verdrag. Uiteindelijk stemde op 6 april een meerderheid tegen het verdrag.

Wc-rollen

Een van de bekendste campagnes rond het referendum was die van de stichting Raspoetin, die wc-rollen uitdeelde met daarop argumenten tegen het verdrag. De stichting deed het wel goed volgens de commissie. Raspoetin bv had 41.468 euro aangevraagd en kreeg 40.900 euro.

ZIE OOK: 48.000 euro voor wc-rollen GeenPeil-referendum

Maar dat geldt niet voor iedereen. De politieke vereniging Forza! Haarlemmermeer kreeg 33.273 euro, maar moet 5754,29 euro terugbetalen. Uit de correspondentie blijkt dat er opmerkelijke kosten werden opgevoerd. "U heeft kosten voor de aanschaf van een pak opgevoerd in uw aanvraag tot subsidievaststelling (factuur Jagtmanmode twv € 340). Voor deze kosten heeft de referendumcommissie geen subsidie verleend." 

Maar één reactie

De Vereniging Vrede en Recht reed tijdens de campagne met haar actiebus tegen een zwaan. Schade: 1818 euro. Dat maakte voor de referendumcommissie weinig verschil. De vredesduiven kregen weliswaar 41.780 euro toegezegd, maar na bestudering van de bonnetjes bleek dat dat 21.144,82 euro had moeten zijn. De vereniging moest dus 20 mille terugbetalen.

Wie echt veel moet terugbetalen is Stichting Forum Maatschappelijk Debat Nederland. Ze kregen voor een discussieplatform waarop welgeteld één reactie van een gebruiker is geplaatst, een voorschot van 34.325,60 euro. Dat moeten ze van de referendumcommissie volledig terugbetalen.

Stemwijzer voor of tegen

De stichting Gay Group kreeg aanvankelijk 16.850 euro toegezegd door de referendumcommissie. De stichting die opkomt voor belangen van homo’s, lesbo's en transgenders had voor die doelgroep een stemwijzer bedacht. In de aanvraag stelden ze een neutrale campagne te voeren, dus niet voor en niet tegen het verdrag met Oekraïne. Uiteindelijk bleek de stichting een voor-campagne te voeren. Dat is een verkeerde grond voor een aanvraag en daarom moet de stichting bijna 17.000 euro terugbetalen.

Rectificatie: 
In eerste instantie is gemeld dat ook het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen Clingendael te veel subsidie had gekregen. Dat was onjuist. Clingendael heeft minder uitgegeven dan was toegekend en uiteindelijk dus ook minder gedeclareerd bij de Referendumcommissie. Ook is de suggestie gewekt dat het Den Haag Centrum voor Strategische Studies HCSS onterecht te veel subsidie heeft gekregen. Het HCSS kreeg 39.650 euro toegezegd, maar heeft daarvan slechts 16.567 euro gehouden. De rest is terugbetaald, omdat de gerekende uurtarieven te hoog waren volgens de regels van de Referendumcommissie.

Daarnaast is vermeld dat het Nederlands Debat Instituut aanspraak maakte op te veel subsidie voor de organisatie van het Nationale Referendum Debat. Dat is onjuist. Het Nederlands Debat Instituut constateerde tijdig dat het een te hoge aanvraag voor BTW had gedaan en meldde dat zelf bij de referendumcommissie. Het heeft dan ook niet te veel subsidie ontvangen.

Topnieuws