Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 mei 2015 15:10, in:

Tonnen voor doofpotaffaires

Teeven betaalde ton voor hinderen verlof Van der G.

Teeven betaalde ton voor hinderen verlof Van der G.

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (V en J) heeft bijna een ton aan juridische kosten gemaakt om te voorkomen dat Volkert van der G. op proefverlof kon. Alle pogingen om dat te voorkomen bleken uiteindelijk tevergeefs.

De kosten blijken uit een overzicht dat het ministerie van V en J heeft opgesteld op verzoek van RTL Z. RTL Z vroeg de overheid om een overzicht van alle bedragen die zij heeft betaald aan de landsadvocaat. Dit is de advocaat die het Rijk inschakelt voor juridische bijstand als de eigen advocaten het werk om wat voor reden dan ook niet aankunnen.

ZIE OOK: Ministerie betaalt tonnen door doofpot tipgever fiscus

Op 11 oktober 2013 maakte Teeven bekend een verlofaanvraag van Volkert van der G. te hebben geweigerd. Maar Van der G. ging tegen deze weigering in beroep. Met succes, want op 20 januari 2013 moest Teeven de Tweede Kamer melden dat 'het eerste verlof' van Van der G. 'inmiddels heeft plaatsgevonden'.

In maart van datzelfde jaar schreef Teeven de Kamer dat Van der G. onder voorwaarden vroegtijdig in vrijheid zou worden gesteld. Maar Van der G. vocht die voorwaarden aan, omdat hij af wilde van een opgelegd locatieverbod en zijn enkelband. Ook daarin was hij succesvol.

ZIE OOK: Aanvechten aansprakelijkheid Srebrenica kost tonnen

Voor de procedures rond het proefverlof schakelde Teeven in twee gevallen de landsadvocaat in, blijkt uit de verstrekte overzichten. Deze declareerde hiervoor in 2013 ruim 57.000 euro aan kosten. In 2014 ging het om een bedrag van nog eens bijna 39.000 euro. Bij elkaar is dat 96.000 euro.