Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 april 2017 15:35

'Té fanatieke ouders verpesten het sportplezier van hun kind'

Ewout Genemans maakte als televisieproducent ruim veertig afleveringen van 'Heibel langs de lijn', waarin té fanatieke ouders door kinderen geconfronteerd worden met hun gedrag op het sportveld. "Als een voetbalclub vanwege wangedrag van de ouders een kind royeert, is er wel echt iets aan de hand."

Genemans reageert hiermee op het verhaal dat Jayden, een jongetje van zeven, is geroyeerd door zijn voetbalclub RBC. Zijn ouders misdroegen zich langs de lijn, meldt de club. Er zouden meerdere incidenten zijn geweest, waarop het bestuur besloot dat het jongetje niet langer welkom is.

'Hartstikke zielig'

"Ik denk dat die ouders wel te ver zijn gegaan, een club royeert niet zomaar een kind", zegt Genemans tegen RTL Nieuws. "Maar ik vraag me af of dit het juiste signaal is, want het is natuurlijk hartstikke zielig voor het jongetje. Die is nu de dupe".

ZIE OOK: Jayden (7) geroyeerd om wangedrag ouders: 'Schandalig dat mijn zoon de dupe wordt'

"Aan de andere kant hoop ik wel dat het als een soort waarschuwing werkt voor andere ouders: dat die zich gewoon moeten gaan gedragen", zegt Genemans. "Want ik vind dit soort gedrag echt heel erg, het verpest het plezier van de kinderen."

'Veel te fanatiek'

Genemans ziet als producent van 'Heibel langs de lijn' veel scheldende en schreeuwende ouders rondom sportvelden. "Bij alle sporten gebeurt het, maar bij voetbal wel het meest", zegt hij.

"Ouders willen hun kind vaak gewoon aanmoedigen omdat ze willen dat hun kind het gaat maken, maar zijn daarin veel te fanatiek. Met hun geschreeuw remmen ze het talent van hun kind juist af", zegt hij.

'Het verpest de sfeer'

Niet alleen schelden is volgens Genemans kwalijk, ook het schreeuwen van aanmoedigingen als 'Kom op!' of 'Naar voren!' kan voor een kind al onprettig zijn. "Voor kinderen is een ouder die zijn stem verheft meestal heel vervelend. Ook al wordt er iets positiefs geroepen, het klinkt voor kinderen alsof hun ouders boos op ze zijn. Vaak zie je ook dat ze zich schamen voor het gedrag van hun ouders, omdat het de sfeer voor het hele team verpest."

Hoe spreek je té fanatieke ouders aan op hun gedrag?

Het is volgens Genemans lastig om iets van wangedrag van ouders te zeggen zonder dat het escaleert. "We zien in ons programma dat het heel goed werkt als ouders door hun kind geconfronteerd worden met hun gedrag, en zichzelf ook terug kunnen zien", vertelt hij. "Maar ik kan me voorstellen dat het je als club niet in dank wordt afgenomen als je de ouders stiekem gaat filmen. In ons programma doen we dat toch meer vanuit het kind en verpakken we het in een grap, dat werkt beter."

Wat dan wel een oplossing zou zijn? "Ik denk dat het goed is als de trainer van een hockey- of voetbalteam de ouders collectief aanspreekt en afspraken maakt over hun gedrag langs de lijn. En de ouders ook duidelijk maakt wat voor effect hun gedrag heeft op het speelplezier van hun kinderen", zegt Genemans.

Bekijk hieronder de reportage van EditieNL over wat je als sportclub kunt doen om wangedrag van ouders tegen te gaan. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws