Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 februari 2018 15:30

Sonja Holleeder over haar broer: 'Met Willem was het nooit gezellig'

Het was volgens Sonja Holleeder nooit gezellig met Willem Holleeder. Niet vóór de aanslag op Cor van Hout in 1996 en al helemaal niet daarna. "Er was altijd wel iets", zegt een woedende en emotionele Sonja Holleeder in de gerechtsbunker in Amsterdam.

De zus van Willem Hollleeder heeft vandaag voor de tweede dag plaatsgenomen in de getuigencabine. Gisteren beantwoordde zij vragen van de rechtbank. Vandaag is het de beurt aan de advocaat van Willem Holleeder om haar vragen te stellen. 

Gespannen

De sfeer tussen de vragenstellende advocaat Janssen en de getuige is gespannen, ziet verslaggever Rik Konijnenbelt die bij de zitting is. Soms is de ouste zus van Holleeder zeer geagiteerd en geëmotioneerd.

Geliquideerd

Sonja Holleeder is ook niet bereid iedere vraag te beantwoorden. Zij wil bijvoorbeeld niet doorgezaagd worden over haar relatie met haar partner Cor van Hout. Wel erkende ze dat hij 'lastig' kon zijn, vooral als hij had gedronken. 

Cor van Hout ontvoerde in 1983 samen met Willem Holleeder biermagnaat Heineken. Van Hout werd in 2003 geliquideerd, na eerdere aanslagen in 1996 en 2000. De moord staat op de aanklacht tegen Holleeder.

Stamboom van de familie Holleeder

Zo zit de familie Holleeder in elkaar.

Gitzwart beeld

Holleeders advocaat Janssen merkte op dat Sonja 'een gitzwart beeld' heeft geschetst over haar verhouding met haar broer Willem. Volgens Janssen lijken er aanwijzingen te zijn dat dat niet altijd het geval is geweest. Hij houdt Sonja een reeks afgeluisterde telefoongesprekken van lang geleden voor, om zijn twijfels concreet te maken.

Sonja spreekt geregeld met verheven stem, hoorbaar geïrriteerd en is bij vlagen zeer emotioneel. Zij weigert vragen te beantwoorden over een derde kind dat zij met Van Hout had, omdat deze haar te zeer aangrijpen. Het gaat om een gehandicapt kind, dat niet thuis woonde. 

Hoe belangrijk is de verklaring van Holleeders zussen?

Strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff: "Deze zaak hangt aan elkaar van getuigenverklaringen. Er is geen dna of ander technisch bewijs. Daarom zijn de verklaringen van de zussen van Holleeder zo cruciaal. Sinds dat de zussen verklaard hebben, wordt Holleeder van meer opdrachten tot liquidaties verdacht. Er zijn drie liquidaties bijgekomen."

Brinkhoff vervolgt: "De hoofdofficier van Amsterdam verklaarde laatst dat de zussen direct dingen hebben gehoord. Dat maakt heel veel uit, want veel van de overige verklaringen zijn van horen zeggen. Daarnaast kunnen de zussen de verklaringen ook onderbouwen met geluidsopnamen. Hoe de rechtbank gaat oordelen over de betrouwbaarheid van de zussen, is heel erg afhankelijk van het geloof in de getuigen. Als de rechtbank oordeelt dat hun verklaringen betrouwbaar zijn, dan kan het zeker wel het verschil maken en gaat Holleeder dus door de zussen de cel in." 

Niet op kast jagen

De rechter zegt op een gegeven moment tegen Sonja: 'U moet zich niet op de kast laten jagen hoor.' De advocaat van Holleeder probeert meerdere keren aan te tonen dat Sonja zichzelf tegenspreekt.

"Dat is om de rechtbank te laten twijfelen aan de geloofwaardigheid van de getuige", licht verslaggever Rik Konijnenbelt toe.

Videoportret van de bekendste crimineel van Nederland:

Willem Holleeder ontpopte zich als tiener al als keiharde crimineel, die het geweld zeker niet schuwde.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws