We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 april 2017 17:00

Slimme camera's sporen honderden gestolen auto's op

De overheid en verzekeraars zetten op grote schaal slimme camera's in om gestolen auto's op te sporen. Snelheidscamera's, parkeerscanners en andere camera's die kentekens herkennen, helpen bij het terugvinden van gestolen auto's.

Zo werkt het: 

Verzekeraars zetten al een tijdje scanauto's in. Ze laten RTL Nieuws nu weten dat de afgelopen drie jaar 542 gestolen auto's teruggevonden. Waarde: ruim 3 miljoen euro.

Ook camera's boven de snelweg worden ingezet. Dat leverde vorig jaar honderden meldingen van gestolen auto's op. Het Centraal Justitieel Incassobureau​ (CJIB) analyseert flitsfoto's. Zo werden vorig jaar 21.000 auto's 'gesnapt', die niet op de weg horen omdat het kenteken niet klopt. Naar schatting enkele duizenden daarvan zijn gestolen.

Parkeerwachten

De gemeente Amsterdam helpt sinds kort bij wijze van proef ook met zoeken met de scanauto's van de parkeerwachters. "We vonden het gek dat die auto's wel werden gezien, maar gewoon bleven staan", zegt de verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens. In Amsterdam zijn door parkeerwachters in negen weken negen auto's opgespoord.

Ook verzekeraars rijden rond met scanapparatuur. Zo'n scanauto zag in de Amsterdamse Bijlmer bijvoorbeeld onderstaande gestolen Citroën staan.

De auto bleek een paar dagen eerder gestolen in het Gooi. De eigenaar van de  Citroën was dolblij: "Wat is het een ellende als je auto wordt gestolen. In mijn geval al helemaal, want de auto is niet verzekerd voor diefstal."

Meer op rtlnieuws.nl:
Veel meer verkeersboetes voor buitenlandse automobilisten

Topnieuws