Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 mei 2017 10:50

Slaap je slecht door de hitte? Neem een warme douche

Veel mensen vinden warme dagen als deze heerlijk, maar ze hebben één nadeel: 's nachts is het zo warm dat we slecht slapen. Hoe komt dat? En belangrijker: wat kunnen we daartegen doen?

Arthur Kurvers is neuroloog in het HMC Westeinde in Den Haag. Ook bij hem is het een veelgehoorde klacht: dokter, ik slaap zo slecht nu het warm is.

Temperatuur daalt

Dat is niet verwonderlijk, legt hij uit. "Mensen zijn hier gewend aan een bepaalde temperatuur. De ideale temperatuur om te slapen is zo'n 18 of 19 graden. In huizen is het nu ook 's nachts vaak een stuk warmer. Als mensen gaan slapen, daalt normaal gesproken hun inwendige lichaamstemperatuur. Maar daar moet het lichaam dan wel de kans voor krijgen. Dat is lastig als het in de slaapkamer warm is."

Wat kunnen we doen om toch goed te slapen? Uiteraard kunnen we proberen om de omgevingstemperatuur zo laag mogelijk te krijgen: overdag de ramen en gordijnen dichthouden en als het buiten frisser is dan binnen de ramen openzetten. Maar ook een warme douche of een warm bad helpt, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.

Warme douche

"Door de warmte van een bad of douche gaan je bloedvaten openstaan. Daardoor kun je - als je uit de warmte van het bad of de douche komt - makkelijker lichaamswarmte verliezen. Koud douchen is om die reden juist geen goed idee: dan vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt."

Een andere tip van Kurvers is om voor het slapen iets kouds te eten of drinken. "En dan is een glas water het best." Een lekker ijsje is helaas minder verstandig: de suiker die daarin zit maakt in slaap vallen weer lastiger, waarschuwt hij.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws