Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 juli 2017 03:04

Sigaretten verplicht uit zicht, in 2022 geen automaten meer

Vanaf 2020 verdwijnen sigaretten en andere tabaksartikelen achter slot en grendel. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer laten weten. De supermarkten moeten er als eerst aan geloven, twee jaar later gaan de regels ook gelden voor andere ondernemers.

Tankstations, webshops en drogisterijen moeten hun rookwaar vanaf 2022 verplicht uit het zicht houden. Alleen voor tabakszaken wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen hun waar nog wel aan klanten tonen, maar niet meer in hun etalages.

Met het uitstalverbod is ook zelfbediening voortaan taboe. Dat maakt de drempel om rookwaren te kopen te laag, vindt Van Rijn. Graaibakken in winkels en sigarettenautomaten in de horeca moeten daarom in 2022 verdwenen zijn. Er hangen in Nederland naar schatting zo'n 13.000 sigarettenautomaten.

Ongezond

"Het zou goed zijn als het een beetje moeilijker wordt om tabak te kopen", zegt Van Rijn tegen RTL Nieuws. "De bedoeling is dat mensen niet gaan roken en dat mensen van het roken worden afgeholpen. Alles wat daarbij helpt, moeten we overwegen."

Video: sigaretten zitten vol 'verborgen' gif

Topnieuws