We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 januari 2017 14:22

Schiphol-baas kan fluiten naar meer marechaussees

Schiphol-directeur Jos Nijhuis mag dan wel honderden extra marechaussees willen om het vliegveld te bewaken, dat gaat dit jaar zeker niet gebeuren.

Het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA vinden de 135 extra marechaussees die zijn toegezegd voor 2017 genoeg.

'Veiligheid niet in het geding'

Nijhuis waarschuwde dat de beveiliging van de luchthaven een tekort heeft 'van 400 of 500 man'. De marechaussee zelf zegt dat het aantal mensen niet is meegegroeid met het aantal taken, maar wil voorlopig geen aantallen van benodigde nieuwe manschappen noemen. Het korps liet op Radio 1 weten dat de veiligheid niet in het geding is.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen verwacht dat de 135 extra marechaussees voor dit jaar ook komende jaren nog nodig zijn. Ze verwacht verder veel van nieuwe snufjes die het werk van de beveiligers minder zwaar kunnen maken.

Dreiging toegenomen

"Ik vind dat de marechaussee te onderbezet is'', zei Nijhuis in Het Financieele Dagblad. "Daar moet echt wat aan gedaan worden. De bezetting is ongeveer zoals in 2008 en 2009 - terwijl zowel de dreiging als het aantal passagiers fors is toegenomen. Ik heb daar gewoon zorgen over.''

De 135 extra manschappen die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) eind vorig jaar beloofde, zijn volgens de Schiphol-topman lang niet genoeg. Hij verwacht dat het, na de recordgroei van afgelopen jaar, in 2017 nog drukker gaat worden op het vliegveld.

Topnieuws