Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 12:22

'Samen Amerikanen vermoorden': IS-ronselaar negen maanden de cel in

Een Tilburgse IS-ronselaar is in hoger beroep tot een jaar cel veroordeeld. Daarvan zijn drie maanden voorwaardelijk. Volgens de rechter heeft de man geprobeerd een jonge asielzoeker over te halen om mee te gaan naar Syrië en Irak.

De man wilde dat hij zou meegaan 'om daar samen Amerikanen te vermoorden'. Dat gesprek komt volgens de rechter neer op het werven voor IS.

Nog twee anderen

Het hof wil met de straf duidelijk maken hoe erg het werven voor de terroristische organisatie is. Hem wordt zwaar aangerekend dat hij de regels heeft overtreden die de samenleving tegen terrorisme moeten beschermen.

De Tilburger zou nog twee andere mannen hebben geprobeerd te overtuigen mee te gaan naar IS-gebied, maar de rechter vond dat niet voldoende bewezen.

Meerdere zaken

Twee weken geleden werd nog twee jaar cel geëist tegen de man. Bij die eis waren ook zaken als witwassen en bijstandsfraude betrokken. Die zaken worden nu afgesplitst en dus valt de straf lager uit, aldus het hof.

Meer op rtlnieuws.nl:
Twee vermiste Arnhemmers mogelijk naar Syrië

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Topnieuws