Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 februari 2018 00:08

Saakasjvili in Nederland: 'Ik word niet jullie nieuwe minister van Buitenlandse Zaken'

"Ik ben nu in een land waar ik niet meer word achtervolgd, behalve dan door journalisten. Dat is een fijn gevoel." Dat zegt de voormalige Georgische president Michail Saakasjvili tegen RTL Nieuws.

Saakasjvili kwam gisterochtend aan in Nederland, nadat hij eerder deze week Oekraïne was uitgezet. Hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, en heeft twee kinderen. Onlangs werd hij bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens machtsmisbruik in Georgië.

Na zijn politieke loopbaan in de Kaukasus werd Saakasjvili in mei 2015 naar Oekraïne gehaald door de Oekraïense president Petro Porosjenko. Maar de Georgiër ontpopte zich als een fel criticus van Porosjenko. Kiev nam zijn Oekraïense staatsburgerschap in juli vorig jaar af. Deze week werd hij het land uitgezet.

Saakasjvili heeft nu een Nederlandse identiteitskaart, waardoor hij het recht heeft om hier te wonen en werken. "Ik had maandenlang überhaupt geen ID-kaart", zegt Saakasjvili. "In Oekraïne hadden ze die mij afgenomen, omdat de president mij niet wilde hebben als oppositieleider."

Maffiastaat

Saakasjvili heeft geen goed woord over voor de machthebbers in Oekraïne. "Porosjenko maakt van Oekraïne een maffiastaat. De belangrijkste maffiastaat is Rusland, maar Oekraïne is dat ook. En Georgië wordt gecontroleerd door Russische oligarchen. Die plunderen de rijkdommen van het land. Dat is waar ik tegen strijd." Ook de inwoners van Oekraïne verdienen volgens hem een betere toekomst.

ZIE OOK: Oud-president Georgië vestigt zich in Nederland

De oud-president zegt dat hij naar elk land in de Europese Unie kon gaan. "Ik kon ook naar de Verenigde Staten, maar hier heb ik natuurlijk mijn familie en ik vind het fijn hier." Saakasjvili spreekt ook een beetje Nederlands. "Nederlands was voor een aantal jaar een soort geheime taal tussen mijn zoon en mijn vrouw. Natuurlijk moet je dan de taal leren om ze in de gaten te houden."

Halbe Zijlstra

Saakasjvili heeft geen politieke ambities in Nederland. "Ik word niet jullie nieuwe minister van Buitenlandse Zaken", zegt hij, refererend aan het vertrek van Halbe Zijlstra. Zijlstra had in 2016, toen hij VVD-fractievoorzitter was, gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Saakasjvili heeft de Russische president wel degelijk territoriale ambities, zoals Zijlstra ook verklaarde. "Ik heb Poetin meerdere malen ontmoet. Hij vertelde mij dat hij de ambitie heeft om andere landen in te nemen. Dat soort dingen zegt hij."

Topnieuws