We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 maart 2017 00:16

Rutte over Turkije-rel: aangekondigde sancties 'te bizar voor woorden'

Premier Mark Rutte toonde zich vanavond bij RTL Late Night niet erg onder de indruk van de sancties die Turkije vanavond heeft afgekondigd tegen Nederland. Rutte noemde het 'te bizar voor woorden' dat Turkije stappen onderneemt.

Turkije gaat onder meer Nederlandse diplomatieke vluchten weren. De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom en een vriendschapsverdrag wordt mogelijk opgezegd. De Turken willen ook de vluchtelingendeal met Europa opnieuw evalueren.

Rutte reageerde bijna laconiek bij RTL Late Night. "De vluchtelingendeal is ook in het belang van Turkije. Het is niet zo dat zij iets voor ons doen. We doen gezamenlijk iets om het probleem op te lossen. We helpen met de opvang van Syriërs in Turkije."

Dat de strafmaatregelen niet van economische aard zijn, verbaast Rutte niet. "We hebben een enorme investeringspositie daar, we zijn nummer één of twee qua investeringen. Ik snap dat ze zich daar niet op richten."

Eerder op de dag had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd naar het Europese Hof voor de Mensenrechten te stappen. Rutte zegt die zaak met veel vertrouwen tegemoet te zien.

Turks referendum

Ankara en Den Haag hebben slaande ruzie over het afgelasten van optredens van Turkse ministers die campagne kwamen voeren voor het Turkse referendum in april. Dat gaat over de invoering van een nieuw presidentieel stelsel. Erdogan leidt het land al sinds 2003 maar is sinds 2014 president. Die functie is in de huidige grondwet ceremonieel. Erdogan wil dat de president straks ook formeel de grote leider wordt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Turkije doet diplomatieke deur verder dicht

Topnieuws