Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 maart 2018 18:30

'Russische teddybeer' trekt over Nederland: gevoelstemperatuur rond -12 graden

Bereid je voor op een ijzig koud weekend. Met een gevoelstemperatuur tot -12 graden, die vooral wordt veroorzaakt door een snijdende oostenwind, kunnen de dikke handschoenen en wollen sjaals weer uit de kast worden getrokken.

Maart roert zijn staart. Konden we de afgelopen dagen nog genieten van een zacht lenteweertje, dit weekend gaat de temperatuur alweer drastisch omlaag. Op zaterdag en zondag komt het kwik nog maar net boven het vriespunt uit, 's nachts daalt de temperatuur tot -7 graden. 

Normaal gesproken ligt de temperatuur in deze tijd van het jaar rond de negen graden overdag en drie graden 's nachts. Vooral de harde, ijzige wind zorgt voor het 'Russische teddybeertje', vertelt Buienradarweerman Dennis Wilt. Daardoor kan het in de vroege ochtend aanvoelen als -12 graden. "Wie zaterdagochtend aan het voetbalveld staat, zal het zeker merken", zegt Wilt. "Die koude vrieslucht die met de oostenwind wordt aangevoerd, komt vanuit Scandinavië en Rusland naar ons toe."

Sneeuwbui en zon

In de loop van vrijdag komt de koude lucht vanuit het noorden ons land binnen. Het regent eerst, maar in de noordelijke provincies gaat de regen in de loop van de dag over in sneeuw. In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag kan op meer plaatsen sneeuw vallen en kan het glad worden.

Zaterdagochtend trekt de laatste sneeuwbui het zuiden van het land uit. De rest van het weekend blijft het zonnig en droog. "Dat weekendzonnetje maakt wel een hoop goed, maar in de schaduw of vol in de wind is het echt heel erg koud", zegt Wilt. "Vanaf maandag komt de zachtere lucht ons weer tegemoet. De nachten zullen dan nog wel wat fris zijn, maar na woensdag raken we de nachtvorst ook wel weer kwijt." 

De 'Russische beer' van twee weken geleden zorgde voor extreme kou:

 

In sommige wintersportgebieden daalde de temperatuur tot -30 graden.
Topnieuws