Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 mei 2017 10:46, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Rotterdamse agenten bedreigd en geïntimideerd door Erdogan-aanhangers

Rotterdamse agenten bedreigd en geïntimideerd door Erdogan-aanhangers

Agenten in Rotterdam zijn bedreigd door aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het gaat om 'enkele signalen van bedreiging en intimidatie', schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het gaat om agenten met een Turkse achtergrond.

Agenten die slachtoffer zijn of zijn geweest van intimidaties of bedreigingen, krijgen steun van hun leidinggevende, laat de burgemeester weten in antwoord op door Leefbaar Rotterdam gestelde vragen.

Bezoek Turkse minister

In Rotterdam waren eerder dit jaar rellen en opstootjes naar aanleiding van een bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya. Zij wilde spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam, maar werd het land uitgezet. Agenten die direct betrokken waren bij dit incident, hebben volgens Aboutaleb gesprekken gehad met de eenheidsleiding.

"Zij hebben intensieve nazorg gehad. Deze nazorg wordt momenteel nog steeds verleend'', schrijft de burgemeester.

Spanningen in Rotterdam

Sinds de mislukte couppoging in Turkije vorig jaar, zijn er in Rotterdam in totaal 134 aangiften gedaan die met de spanningen rondom deze poging te maken hebben. Er zijn 28 verdachten aangehouden. "Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten'', schrijft Aboutaleb.

ZIE OOK: Rotterdams CDA-raadslid stopt na Turkse bedreigingen

Er zijn bij hem geen aangiftes bekend van politiemensen 'die geïntimideerd zijn of zich voelen omwille van hun functie en/of overtuiging in relatie tot de ontstane Turkse spanningen in Rotterdam'.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat niemand van de verdachten meer vastzit. Het gaat om intimidaties, bedreigingen en een enkel geweldsincident. Er moet nog besloten worden of en hoe er verder vervolgd gaat worden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen bedreigingen in Rotterdam na couppoging Turkije