Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2018 11:36

Ria verjoeg piepjonge gewapende overvaller: 'Hij was een brugsmurf'

Ria verjoeg piepjonge gewapende overvaller: 'Hij was een brugsmurf'
De dader was rond de 13 jaar. Hij is nog niet opgepakt. Bron: Opsporing Verzocht

De Vlaardingse Ria Bergman stond oog in oog met een piepjonge, gewapende overvaller. Ria verjoeg 'het jonge knapie van zo'n 13 jaar' dat nooit werd gepakt. Achteraf heeft ze spijt: "Ik had hem een flinke draai om zijn oren moeten geven."

Bergman (73) werd vijf keer in haar leven overvallen. Ze runde 58 jaar tabakszaak De Eendracht. Eerst met haar ouders. Na hun overlijden alleen. "De overvallers waren vaak jong", begint Ria. "Ik heb er een keer eentje van 17 binnen gehad. En eentje van 18." Maar in januari 2016 kreeg ze 'bezoek' van een piepjonge overvaller. "Ik schatte hem 12. Misschien 13. Zo'n brugsmurf." 

Het verhaal van Ria is geen uitzondering. De politie maakt zich zorgen over de jonge leeftijd van veel overvallers. Sommige van hen zijn niet ouder dan 12 jaar, zegt de landelijk overvalcoördinator van de Nationale Politie vandaag in De Telegraaf. De komende maanden gaan ze extra onderzoek doen naar de jonge leeftijd van overvallers.

Snotteren op de bank

Ria weet nog goed: ze voelde zich die bewuste dag niet lekker. Ze zat op de bank te snotteren toen de bel ging van de winkel. "Ik woon naast de zaak en schuifelde naar de toonbank." Ze zag een jonge jongen staan. "Hij schoof op dat moment een sjaal voor zijn gezicht en begon te zwaaien met een wapen."

Ria zag het meteen: dit was nog een jochie. Omdat hij nog zo jong was, was ze, ondanks het wapen, niet bang. "Hij wilde geld, zei hij. Maar ik dacht alleen maar: 'dat gaat mooi niet gebeuren'. Ik pakte een groot pak met shag. Dat heb ik naar hem gegooid." De jongen schrok, maar vroeg nog een keer om geld. Ria piekerde er niet over. "Daarna ben ik met hondenbrokken naar hem gaan gooien. Ik heb zo'n bak staan voor vaste klanten met een hond."


Ria Bergman: 'Ik had hem een draai om de oren moeten geven' (Beeld uit Opsporing Verzocht)

Extra vernederend

De overvaller nam daarna de benen. Zijn buit: een pak shag. De camerabeelden werden uitgezonden op Opsporing Verzocht maar zonder resultaat. De jongen is nooit gepakt.

Dat ze door zo'n jong kind is overvallen, is extra vernederend, vindt Ria. "Als kind keek ik op tegen oudere mensen. Dit knapie kwam zomaar binnen in mijn winkel en wilde mijn geld. Het is toch van de zotte! Dit is dan onze jeugd. Ze vrezen god noch gebod. Ze zijn zo brutaal."

Ria wil toch iets kwijt: "Ik wil niet als een klager overkomen, maar het zou goed zijn als de ouders eens wat vaker thuis zijn om hun kinderen op te voeden."

Beveiligingscamera's filmden de piepjonge overvaller die nooit werd gepakt (Beeld uit Opsporing Verzocht)

Omdat de overvaller nog zo jong was, durfde Ria in actie te komen. "Als het een grote vent van veertig jaar was geweest, doe je dit niet. Maar voor zo'n snotjong ben ik niet bang." Achteraf heeft Ria wel spijt. "Ik had achter de toonbank vandaan moeten komen en hem een flinke draai om de oren moeten geven. Ik heb nu spijt dat ik dat niet heb gedaan." 

Vorig jaar stopte de nu 73-jarige Ria met de zaak. Een opvolger kwam er niet. De zaak staat leeg, Ria woont er nog altijd naast. "Ik kreeg gezondheidsproblemen. Daarom ben ik gestopt. Niet vanwege de overvallen." Want: "Van binnen ril je, als je zoiets meemaakt. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om vanwege zulke snotapen te stoppen. Gelukkig heb ik aan de zaak mooie mensen overgehouden waar ik nog altijd goed contact mee heb." 

Bekijk hier hoe Ria de piepjonge overvaller verjaagt:

Meer op rtlnieuws.nl
Overvaller steeds jonger: sommigen zijn niet ouder dan 12

Topnieuws