Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 maart 2017 14:01

Reacties op vonnis: 'Mokerslag voor de NAM en minister Kamp'

Een 'geweldige uitspraak voor de bewoners' en een 'mokerslag voor de NAM en minister Kamp'. Zo noemt SP'er Eric Smaling de uitspraak van de rechter dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aansprakelijk kan worden gesteld voor immateriële schade door aardbevingen als gevolg van de gaswinning Groningen.

"Ik ben blij dat er een rechterlijke macht is zodat mensen niet louter en alleen op ons geploeter in de Tweede Kamer zijn aangewezen", vervolgt Smaling. "Want we stuitten op een minister die de NAM van meet af aan de hand boven het hoofd heeft gehouden."

Reactie PvdA

De SP is niet enige politieke partij die blij is met de uitspraak. Ook de PvdA is erover te spreken. Kamerlid Jan Vos noemt het 'terecht dat de NAM aansprakelijk is voor de psychische schade die veel Groningers hebben opgelopen door de gevolgen van de gaswinning'. "Veel Groningers ondervinden hier dag in dag uit ellende van. Dat wordt met deze uitspraak erkend. Nu is het zaak dat Groningers weer perspectief en vertrouwen in de toekomst krijgen. Daar moet nog veel voor gebeuren. De PvdA blijft strijden voor de belangen en de veiligheid van de mensen in Groningen."

Reactie ChristenUnie

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie vindt het vonnis 'een belangrijke erkenning van het leed dat de mensen in Groningen treft'. Volgens de rechter is de overheid niet aansprakelijk, maar Dik-Faber vindt dat de staat ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "De ChristenUnie wil het winningsplan openbreken en de gaswinning de komende jaren omlaag brengen."

CDA, GroenLinks

 

Ook Agnes Mulder van het CDA reageert optimistisch. "De NAM moet haar verantwoordelijkheid nemen, zich neerleggen bij de uitspraak en de Groningers gewoon tegemoetkomen." GroenLinks noemt het 'terecht dat de NAM de echte totale schade moet vergoeden'.

De VVD wilde niet inhoudelijk op het vonnis reageren.

 

Topnieuws