We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 september 2016 09:45

Prostituees op de Wallen klaar met fotograferende voorbijgangers

Nu bijna iedereen met een smartphone rondloopt, worden prostituees op de Amsterdamse Wallen constant op de foto gezet door voorbijgangers. De belangenorganisatie is het zat: "Die foto's kunnen het leven van prostituees in gevaar brengen."

Er hangen nu stickers op de ramen om voorbijgangers erop te wijzen dat er geen foto's gemaakt mogen worden. Die stickers maken weinig indruk, merkt Yvette Luhrs van Proud, de belangenbehartiger van sekswerkers. "Veel toeristen beschouwen sekswerkers als derderangsburgers. Aan de lopende band worden er foto's gemaakt. Sommigen doen dat heel opzichtig met een grote camera. Dan kun je als sekswerker nog wegduiken, maar veel toeristen doen het sneaky met hun mobiel." 

'Je komt ze overal tegen'

Die foto's duiken vervolgens op allerlei sites op, zegt Luhrs: "Het is een juicy onderwerp, dus die foto's en video's worden veel gedeeld. Je komt ze overal tegen. Laatst zag ik bijvoorbeeld een filmpje op een Britse reissite. Ze hadden een prijsvraag waarbij je een reisje kon winnen als je een leuke video van een vakantiebestemming instuurde. Zelfs daar kwam ik dan een filmpje met allerlei herkenbare sekswerkers tegen."  

De foto's kunnen vrouwen in gevaar brengen, zegt Luhrs: "Er werken veel niet-Nederlandse vrouwen die nog niet uit de kast zijn en graag anoniem willen blijven. In hun land kan prostitutie strafbaar zijn. In sommige gemeenschappen zijn vrouwen hun lijf en hun leven niet meer zeker als dit bekend wordt." 

Verbodsborden 

Proud wil dat de gemeente ingrijpt. De politie moet handhaven in het gebied, toeristen erop wijzen dat het fotograferen van sekswerkers niet is toegestaan. Ook zouden er volgens de organisatie verbodsborden moet komen op de Wallen en zou de gemeente hier aandacht voor moeten vragen in toeristenfolders. "Veel voorbijgangers nemen de vrouwen niet serieus, de overheid moet hen daarom steunen." 

D66 Amsterdam heeft burgemeester Eberhard van der Laan gevraagd te onderzoeken hoe dit kan worden opgelost. Een fotoverbod lijkt moeilijk te handhaven, zei raadslid Ariëlla Verheul vorige week. "Die foto’s en filmpjes kunnen overal weer opduiken, met mogelijk desastreuze gevolgen. Bijvoorbeeld voor sekswerkers die familie niet verteld hebben over hun werk en die er op die manier achterkomt wat voor werk zij doen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws