Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 december 2016 15:47

Proef met speciale bril om kinderen veiliger te laten fietsen

Met het gebruik van een virtual reality-bril moet het aantal jonge slachtoffers in het verkeer worden teruggedrongen. 600 kinderen van 11 basisscholen gaan er een proef mee doen.

Het is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en verzekeraar Interpolis. Met de tool WegWijsVR kunnen kinderen thuis oefenen hoe het is om naar school te fietsen of te lopen. 

Onveilige situaties

Ze doen dat veilig vanaf de bank met een vr-bril. Daarin krijgen ze te maken met verschillende verkeerssituaties. Een voorbeeld: een kind wil oversteken, maar kan niet goed om zich heen kijken door een dubbel geparkeerde auto.


Demi (8) en Rick (7) doen mee aan de proef (Foto: RTL Nieuws)

Kinderen zijn ontzettend kwetsbaar in het verkeer. Ze gaan gemiddeld vanaf hun negende jaar zelfstandig naar school, onderzocht Veilig Verkeer Nederland. Ze vormen één van de grootste risicogroepen. Vorig jaar vielen er 729 gewonden en 10 doden onder jonge kinderen.

Meer scholen

De proef begint morgen met kinderen van basisscholen in Mierlo, Bladel, Nijmegen en Amsterdam. Een deel van hen fietst of loopt virtueel hun eigen schoolroute, de rest krijgt een algemene route te zien. 

Eind februari is bekend of de vr-bril de fiets- en looproutes veiliger maakt. Als dat zo is, dan moeten er veel meer routes beschikbaar komen, zegt Veilig Verkeer Nederland. 

Topnieuws