Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 september 2017 11:05

Prijzen ziekenhuisbehandelingen lopen honderden euro's uiteen

Dezelfde behandeling kan in het ene ziekenhuis honderden euro's goedkoper zijn dan in het andere ziekenhuis. Iets wat consumenten vooral merken als ze die behandeling van hun eigen risico moeten betalen.

De Consumentenbond onderzocht wat behandelingen in de verschillende ziekenhuizen kosten. Daarbij is ook nog van belang welke zorgverzekeraar iemand heeft: de ene verzekeraar heeft veel scherpere prijsafspraken met een ziekenhuis gemaakt dan de andere verzekeraar.

424 euro of 1443 euro

Volgens de Consumentenbond worden vooral gezonde consumenten geraakt door de prijsverschillen, omdat zij vaker kiezen voor een verhoogd eigen risico. Sterilisatie bij een man kan voor mannen met een verhoogd eigen risico bijvoorbeeld 586 euro kosten (bij het Erasmus MC voor mensen die via Menzis verzekerd zijn) of 184 euro (in het Maasziekenhuis Pantein voor VGZ-verzekerden). Het vergruizen van nierstenen kost bij Nij Smellinghe 424 euro voor Menzis-verzekerden, bij het Ikazia Ziekenhuis 1443 euro voor mensen die via CZ zijn verzekerd.

Trucjes om de kosten zo laag mogelijk te houden:

De Consumentenbond geeft een aantal tips waarmee je de kosten van een behandeling kan drukken:

  • Word je door de huisarts doorverwezen, let er dan op dat dat ook genoteerd wordt. Als je via de huisarts naar een ziekenhuis gaat, is de behandeling namelijk goedkoper dan als je er op eigen houtje heen gaat.
  • Plan de vervolgafspraak binnen 12 weken. Als je niet in het ziekenhuis hebt gelegen voor een behandeling, dan mag het ziekenhuis na 90 dagen weer 50 euro extra rekenen voor een 'nieuw behandeltraject'.
  • Let op als je van de ene specialist naar de andere wordt doorverwezen. Volgens de Consumentenbond rekenen ziekenhuizen dan vaak weer een nieuw behandeltraject, maar dat mag niet. En zo'n nieuw behandeltraject kost geld.
  • Controleer je rekening: heeft het ziekenhuis de juiste diagnose op de rekening gezet? De Consumentenbond geeft als voorbeeld dat een TIA (een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen) soms wordt gedeclareerd als een beroerte. En ook dat kost weer extra geld.

De Consumentenbond wil dat alle zorgverzekeraars de prijzen die zij met ziekenhuizen overeen zijn gekomen, openbaar maken. Van de vier grote verzekeringen hebben drie dat nu gedaan: VGZ, CZ en Menzis. De minister van Volksgezondheid heeft aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opdracht gegeven om een plan te maken om ook andere verzekeraars openheid te laten geven.

Topnieuws