Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 september 2017 10:37

Wilders wil oud-Kamerlid van VVD laten horen in hoger beroep

PVV-leider Geert Wilders wil oud-Tweede Kamerlid van de VVD Joost Taverne laten horen tijdens het hoger beroep van de rechtszaak over Wilders 'minder Marokkanen'- uitspraken. Aanleiding is het boek van oud-Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam van de VVD, waarin staat dat Taverne het oneens was met de veroordeling van de PVV-leider.

Berckmoes-Duindam schreef in haar boek over een interne notitie die Taverne had geschreven over de uitspraak. "De uitspraak van afgelopen vrijdag past niet in hoe de wet volgens de VVD geïnterpreteerd dient te worden. Nationaliteit is geen ras en daarom is er geen wettelijke grond op basis waarvan Wilders veroordeeld had mogen worden. Ook heeft de rechtbank betoogd dat een speech op een verkiezingsbijeenkomst zoals Wilders die hield, in het geheel geen bijdrage is aan het publieke debat in Nederland. Ik ben het daar niet mee eens." 

'Geen positief woord'

Volgens Berckmoes-Duindam mocht die mening niet in het openbaar verkondigd worden. "Maar niemand zou die VVD-kritiek buiten de fractievergadering te horen krijgen. Want uit de mond van de VVD mocht geen enkel woord klinken dat ook maar een beetje positief over Wilders was. Zeker niet in verkiezingstijd."

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Wilders, zal het gerechtshof vragen om Taverne onder ede te horen. Volgens de PVV-leider is de mening van Taverne bijzonder relevant, omdat de VVD de regeringspartij en zowel de premier als de minister van Justitie levert. 

Kijken: de opvallendste momenten tijdens het proces

 

'Uitstel dreigt'

De eerste zitting in het hoger beroep is nu gepland op 24 oktober, maar het AD meldde vanochtend dat er uitstel dreigt in het hoger beroep. De Raad voor de Rechtsbijstand weigert volgens de krant advocatenkosten voor de 35 aangevers te vergoeden.  

Advocaat Göran Sluiter staat acht van de aangevers bij. Hij heeft het Hof in Den Haag gevraagd om uitstel tot er duidelijkheid is over de vergoeding, zegt hij tegen de krant. "Ik heb al vele uren in deze zaak gestoken, maar ik heb nog geen cent gezien."

Wel schuldig, geen straf

De rechtbank oordeelde eind vorig jaar dat Wilders zich op 19 maart 2014 tijdens een op tv uitgezonden partijbijeenkomst schuldig had gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf opgelegd.

Aanhangers van de PVV scandeerden 'minder, minder, minder' op de vraag van Wilders of er meer of minder Marokkanen in Nederland moesten zijn. Het Openbaar Ministerie had een boete van 5000 euro geëist. Wilders en het OM gingen in beroep tegen de uitspraak. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws