Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 februari 2017 12:16

Wilders vangt bot: geen reclame voor PVV op Rotterdamse trams

Geert Wilders heeft geprobeerd de tekst 'Stop Islam' met daarbij zijn eigen foto te laten plaatsen op trams in Rotterdam. Maar het plan is gesneuveld: het Rotterdamse vervoerbedrijf RET wil geen reclame van politieke partijen op zijn trams.

"Wij hebben de richtlijn om nooit politieke uitlatingen op onze trams te laten zien, dus van geen enkele politieke partij", zegt een woordvoerder van RET tegen RTL Nieuws. "Daarom hebben we het verzoek van de PVV ook afgewezen."

Het bedrijf dat de reclame-aanvragen afhandelt voor RET zegt dat ze de PVV hierover nog op de hoogte moeten brengen. "We konden ze vanochtend nog niet bereiken maar gaan het vanmiddag opnieuw proberen," aldus een woordvoerder.

'Reclame mag niet kwetsend of misleidend zijn'

Ook andere vervoerders in Nederland plaatsen geen politieke reclame op hun trams. Het Haagse vervoerbedrijf HTM meldt in zijn regels op de website: "Wij plaatsen geen reclame over politieke partijen of politieke/controversiële uitlatingen, geen alcohol/tabak en geen geloofsovertuigingen." 

Volgens de Reclame Code Commissie zijn er geen specifieke regels voor politieke partijen. “Een reclame-uiting mag niet kwetsend zijn of in strijd met de waarheid en de boodschap mag niet misleidend zijn. Daar moet ieder bedrijf of politieke partij zich aan houden”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. 

Bezwaar

Vervolgens bepaalt de gemeente of vervoersbedrijf zelf waar een reclame wel of niet geplaatst mag worden. Veel gemeenten en bedrijven kiezen er voor om geen politieke uitingen op bepaalde plekken te plaatsen.

“Als een adverteerder, in dit geval de PVV, het niet eens is met zo’n besluit kan deze bij ons bezwaar aantekenen. Wij zullen de reclame-uiting dan onderzoeken en brengen een advies uit,” aldus een woordvoerder van de Reclame Code Commissie.

De commissie doet niet uit zichzelf onderzoek naar reclame-uitingen, maar alleen als er bezwaar wordt aangetekend of klachten worden gemeld.

 

Topnieuws