Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 november 2017 16:55

Werkdruk leraren aangepakt: 'Stop met al die administratie'

Werkdruk leraren aangepakt: 'Stop met al die administratie'
Juf Fatma is per dag gemiddeld 2 uur bezig met haar administratie.

Om leraren te ontlasten, krijgen alle basisscholen hulp bij hun administratie. Een brochure maakt duidelijk wat leraren wél moeten registreren en wat juist niet. Is het genoeg om de werkdruk omlaag te brengen? "Het is een begin", concluderen de leraren.

Kleurjuf Fatma van de Violenschool in Hilversum is per dag gemiddeld twee uur bezig met het bijhouden van de vorderingen van haar kleuters. Ze geeft toe: een boel werk, iedere dag weer.  

Inspectie

Wat ze doet? "Ik registreer thuissituaties en maak iedere dag een planning wat ik ga doen met de kleuters. Maar ik houd ook de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind bij", zegt ze. En dat is nog niet alles. "Ik schrijf observaties op en ik hou bijvoorbeeld de rekenprestaties van het kind bij."

Het is fijn om houvast te hebben, maar of het werk allemaal nodig is? De kleuterjuf geeft toe: "Je doet het ook een beetje, omdat andere collega's dit doen. En omdat de inspectie er misschien wel naar vraagt." En voor de ouders natuurlijk, al hebben die lang geen idee wat er allemaal wordt bijgehouden. 

Boek met regels

Omdat er veel misverstanden zijn over regels, krijgen alle basisscholen van het ministerie van Onderwijs vandaag een boekje 'Ruimte in regels'. In die brochure kunnen de scholen nagaan wat ze precies moeten doen en wat ze vooral niet moeten doen. Het moet de werkdruk van de leraren omlaag brengen.

Zo staat er bijvoorbeeld in de brochure dat scholen niet hoeven bij te houden hoeveel uur ze per week aan welk vak besteden. De belangrijkste drie vragen die scholen moeten bijhouden zijn: krijgen leerlingen goed les, leren de leerlingen genoeg en zijn leerlingen veilig? 

Dat scheelt kleuterjuf Fatma werk: "Ik hield altijd de dagplanning bij, maar daar ga ik nu mee stoppen."

Veel scholen stellen zelf allemaal regels op die volgens het ministerie niet nodig zijn.

Meer voor nodig

Schooldirecteur Juliska Blom vindt ook dat haar leraren veel te druk zijn met  administratieve rompslomp. "Ik hoop dat de discussie in ons lerarenteam op gang komt over de regels: wat is wel belangrijk en wat niet? En waarom doen we sommige dingen eigenlijk?" Blom vervolgt: "Er is onder sommige leraren ook angst voor de inspectie. Daarom is het goed dat het nu duidelijk is wat we wel en niet hoeven te doen."

Blom ziet het als een steun in de rug. "Het is een mooi begin, maar er is meer nodig om de werkdruk in het onderwijs tegen te gaan", vindt ze. Zoals: "Meer handen, want de klassen zijn nog altijd heel groot."

Het ministerie erkent dat er meer nodig is om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen. Daarom wordt er 450 miljoen euro uitgetrokken om leraren te helpen werkdruk tegen te gaan. 

Dagboek van een juf: Annette laat zien hoe hoog de werkdruk is

 

Meer op rtlnieuws.nl
Steeds meer kinderen slaan een klas over

Topnieuws