We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Nederland naar de stembus, volg de verkiezingen in ons liveblog
16 februari 2017 07:24

VVD wil strengere eisen aan inburgeren: 'Pas slagen als je een baan hebt'

De VVD scherpt de eisen aan nieuwkomers in Nederland nog verder aan. Zo moeten mensen beter Nederlands spreken en een baan hebben om te kunnen slagen voor het inburgeringsexamen.

Dat blijkt uit de VVD Integratie Agenda, die de partij vandaag presenteert. Volgens Kamerlid Malik Azmani moet het Nederlanderschap 'worden verdiend'. 

Om dat te bereiken pleit de VVD voor een strenger inburgeringsexamen. Dat begint al in het buitenland: wie naar Nederland wil komen moet in het buitenland een basisexamen inburgering afleggen.

Straf voor wie niet wil

Dat geldt overigens niet voor mensen die hier asiel aanvragen. Maar zij moeten in het asielzoekerscentrum wel 'direct kennismaken met de Nederlandse kernwaarden'.

Wie geen moeite doet om in te burgeren, zal daarvoor bestraft worden. De VVD zegt dat ze bijvoorbeeld hun verblijfsvergunning kunnen verliezen of geen Nederlanderschap of uitkering krijgen.

Strengere eisen aan Nederlanderschap

  • Inburgering is pas afgerond als je een baan hebt of vrijwilligerswerk doet
  • Het Nederlanderschap krijg je pas na tien jaar, nu is dat nog zeven jaar
  • Mensen die binnen vijf jaar een misdrijf begaan, kan het Nederlanderschap worden ontnomen.
Topnieuws