Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 september 2017 12:42

Vier jihadisten raken Nederlanderschap kwijt

Van vier jihadisten die zich in het buitenland hadden aangesloten bij een terreurorganisatie, is het Nederlanderschap ingetrokken. Het is voor het eerst dat dit gebeurt.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) neemt de maatregel naar aanleiding van een wet die sinds maart van kracht is. De wet maakt het mogelijk het Nederlanderschap van bepaalde mensen in te trekken als de nationale veiligheid in het geding is.

Bekende Syriëgangers

Het gaat om de bekende Syriëgangers Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B. De maatregel gaat meteen in. Ze zijn ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hierdoor kunnen ze niet meer legaal naar Nederland komen of naar andere Schengenlanden reizen. 

Alle vier de mannen van wie het Nederlanderschap is ingetrokken, zijn eerder veroordeeld. Bij Driss D., die vorig jaar zes jaar cel kreeg, gebeurde dat zelfs terwijl er twijfels waren of hij op dat moment nog wel leefde.

Blok laat weten dat hij zijn besluit heeft genomen omdat 'deze mensen zich schuldig maken aan de meest verschrikkelijke terroristische misdrijven'. Volgens Blok hebben ze zich 'gekeerd tegen alles waar we in Nederland voor staan' en zijn er meer uitreizigers in beeld van wie het Nederlanderschap kan worden ingetrokken.

Eerder veroordeeld

De vier mannen van wie het Nederlanderschap is ingetrokken, zijn eerder veroordeeld omdat ze zich hadden aangesloten bij een terreurgroep als Islamitische Staat. Bij Driss D., die vorig jaar zes jaar cel kreeg, gebeurde dat zelfs terwijl er twijfels waren of hij op dat moment nog wel leefde. De mannen waren niet aanwezig bij hun proces. Onder de nieuwe wet kan het Nederlanderschap overigens ook worden ingetrokken zonder dat iemand is veroordeeld.

Anis Z. en Hatim R. kregen in 2015 al zes jaar cel van de rechtbank. Hoewel Hatim R. niet aanwezig was, gaf hij via Twitter wel commentaar. Hij liet weten het proces met 'een zak chips en ice tea' te volgen. Hij, Anis Z. en diens broer Soufiane Z. waren ook te zien op een groepsfoto, gemaakt in het strijdgebied. Een broer van Hatim R., Sulayman R., heeft voor de rechter gestaan omdat hij duizenden euro's had overgemaakt naar Hatim R.

Totaal vijf

Het aantal jihadisten dat het Nederlanderschap verliest of gaat verliezen, staat inmiddels op vijf. Minister Blok maakte eerder al bekend dat hij van plan is het Nederlanderschap van een andere jihadist in te trekken. Dat was nog niet op basis van de nieuwe regels. Hier gaat het overigens om iemand die niet in het buitenland verblijft.

Het besluit van minister Blok moet nog door de rechter worden getoetst.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ook Eerste Kamer achter intrekken paspoort jihadist

Topnieuws