Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 september 2017 19:24

Verslagen reacties op stoppen Van der Laan: 'We zijn er kapot van'

Aangeslagen reacties op de brief van de ernstig zieke Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Vanmiddag liet hij weten dat hij stopt met werken. "Een slag in je gezicht", noemt een gemeenteraadslid die boodschap.

"Op dit moment denk ik vooral aan de burgemeester en zijn gezin", zegt Marja Ruigrok, VVD-fractievoorzitter in de Amsterdamse raad. "Hopelijk kunnen zij nog tijd met elkaar doorbrengen." Haar partij is de burgemeester 'zeer dankbaar voor zijn inzet voor en verbindende rol in Amsterdam'.

'Hart voor Amsterdam'

Een 'ongelooflijk triest bericht', zegt ook Reinier van Dantzig, fractieleider van D66. "We zijn er als fractie echt wel kapot van. Eberhard was een zeer betrokken burgervader die een ongelooflijk hart heeft voor Amsterdam en die als beschermheer optrad voor de vrijheid en veiligheid van de stad. Daarbij is hij een ongelooflijk fijn mens. We wensen hem en zijn gezin enorm veel sterkte en liefde de komende tijd."

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks: "Het komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het blijft intens verdrietig, spijtig en ontroerend." De fractievoorzitter noemt hem 'een fantastische burgemeester'. "Ik had hem graag langer als burgemeester gehad. Ik mocht natuurlijk graag een robbertje met hem vechten, maar het blijft een gemis."

Aangeslagen en dankbaar

Ook vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher laat weten 'aangeslagen' te zijn door het nieuws dat Van der Laan noodgedwongen zijn werk neerlegt. Maar hij is ook dankbaar voor wat hij heeft gedaan.  

Asscher was jarenlang raadslid en wethouder in Amsterdam en werkte nauw met Van der Laan samen. "Wat ik om me heen hoor en zelf ook voel – dat twee emoties overheersen", zei Asscher. "Aangeslagen door het nieuws. En dankbaar voor alles wat hij voor de stad gedaan heeft." 

Indrukwekkende brief

Eerder vandaag had premier Rutte al laten weten mee te leven met Van der Laan en zijn gezin. Steun kwam er ook van onder anderen minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en D66-leider Pechtold.

CDA-leider Sybrand Buma wenst Van der Laan 'kracht en sterkte' toe. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt dat hij 'met verdriet de indrukwekkende brief van Eberhard van der Laan' heeft gelezen. "Ik dank hem voor alles wat hij voor Amsterdam en Nederland heeft gedaan en wens hem en zijn gezin veel sterkte."

Meer op rtlnieuws.nl:
Zieke burgemeester Van der Laan stopt per direct: 'Vaarwel'

Topnieuws