We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Nederland naar de stembus, volg de verkiezingen in ons liveblog
20 maart 2017 08:59

'Verkenner' Schippers wil geen minister worden in volgend kabinet

Ze stond al niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, maar nu heeft Edith Schippers laten weten dat ze ook niet beschikbaar is voor een nieuwe ministerspost.

Dat zei ze vlak voordat zij als verkenner aan de slag ging voor de nieuwe kabinetsformatie. "Ik vind het zelf ook een bijzondere dag, want ik zal zelf geen deel uitmaken van het volgende kabinet."

Mogelijke regeringscoalities

Schippers is nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze stond al niet op de kandidatenlijst van de VVD, maar had de mogelijkheid om terug te keren in een volgend kabinet tot dusver opengelaten. Schippers is sinds 2010 minister.

ZIE OOK: Het kernkabinet is rond; nu nog een vierde partner

VVD-leider Mark Rutte is vandaag de eerste die met Schippers praat over mogelijke regeringscoalities. Zij ontmoet alle dertien lijsttrekkers van wie de partij vorige week in de Tweede Kamer is gekozen.

Donderdag Kamerdebat

De verkenningsgesprekken nemen de hele dag in beslag. Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) is om 19.15 uur de laatste die bij Schippers (VVD) langsgaat. "Vandaag gaan we kijken hoe de partijen het verder zien", zei Schippers vlak voordat ze aan de slag ging.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de verkiezingsuitslag en het verslag van de verkenner. Daarna zal de Kamer waarschijnlijk een of meer informateurs aanwijzen.

Zo werkt de formatie:

Topnieuws