Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 april 2017 16:52

Van Olympische Spelen tot incontinentieluiers: keuzes voor de formatie

Tien miljard euro. Dat kost het om in Nederland de Olympische Spelen te organiseren. Veel van deze miljardeninvestering zien we niet terug. De overheid zal zelf namelijk niet veel verdienen aan de Spelen, schrijven ambtenaren van Financiën. In een honderden pagina’s tellend stuk sommen zij op waar een volgend kabinet op kan bezuinigen of extra geld aan kan uitgeven.

Het levert een uitgebreide menukaart (.pdf) op van maatregelen waaruit de partijen die onderhandelen over een regeerakkoord kunnen kiezen. Afschaffen van het eigen risico in de zorg – een wens van GroenLinks – kost bijvoorbeeld een slordige vijf miljard euro. De verlaging van het eigen risico met 105 euro die het CDA voorstelt is een stuk goedkoper, en kost 'maar' een miljard euro.

Incontinentieluiers

Schrappen van incontinentieluiers uit het basispakket levert 150 miljoen euro op, rekenen de ambtenaren van Financiën voor. Al is er wel het risico van 'weglek': een deel van die 150 miljoen betalen ouderen nu ook al zelf omdat dit binnen het eigen risico valt.

Het is maar een van de vele bezuinigingsmogelijkheden van een volgend kabinet. Een kleine greep: afschaffing van de ov-kaart voor studenten levert 830 miljoen op, opdoeken van de landmacht betekent een besparing van 850 miljoen en het schrappen van de zelfstandigenaftrek levert maar liefst 2,2 miljard euro op.

Een eigen bijdrage van vijf euro voor een bezoek aan de huisarts zorgt voor ruim een half miljard euro extra opbrengst voor de schatkist. Alle ambtenaren tot 2022 op de nullijn zetten levert een dikke vijf miljard euro op.

Uitgaven

De lijst van mogelijke investeringen is minstens zo lang. Aan kleinere schoolklassen van maximaal 23 leerlingen hangt een prijskaartje van ruim één miljard euro. De AOW terug naar 65 jaar zou tot 2022 al 4,6 miljard euro kosten. Overigens wil geen van de partijen die nu onderhandelen dat.

Invoering van de maatschappelijke dienstplicht – een vurige CDA-wens – kost 70 miljoen euro. Een investering die zichzelf terug verdient is die in de Belastingdienst. Als de dienst er 500 miljoen euro bij krijgt levert dat ook 500 miljoen euro extra aan belastinginkomsten op.

Belangrijk tijdens formatie

"De partijen aan de formatietafel zullen de menukaart er komende weken ongetwijfeld nog vaak bij pakken als ze onderhandelen over een regeerakkoord," zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Niet alleen om te kijken hoe duur alle wensen van de verschillende partijen uitpakken. Maar ook om te zien waar ze het geld vandaan kunnen halen om deze wensen in vervulling te laten gaan. Inhoudelijk is het al een enorme puzzel om het eens te worden. Maar onder de streep moeten de plannen natuurlijk ook kloppen, en niet leiden tot hogere overheidsuitgaven."

Topnieuws