Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 september 2016 23:33, in:

Stukken Prinsjesdag op straat

Uitlekken cijfers Prinsjesdag 'beschamend'

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn boos dat stukken voor Prinsjesdag zijn uitgelekt. 'Beschamend', zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. RTL Nieuws publiceerde vanavond, twaalf dagen voor Prinsjesdag, een aantal onderdelen uit de stukken.

De SP wil dat premier Mark Rutte zich dinsdag verantwoordt voor het voortijdig bekend worden van de stukken. "Alles is gelekt", zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Hij vindt het 'belachelijk' dat in de Kamer volgende week vrijdag moet worden getekend voor de ontvangst van USB-sticks met de stukken. "Het is gelekt door de regering, dus ze moeten de stukken nu openbaren."

Daarin wordt hij gesteund door D66. "Wat ons betreft komen de stukken voor Prinsjesdag meteen maar naar de Kamer. Waarom zou het parlement nog twee weken moeten wachten als de media de informatie al hebben?" 

Chronisch zieken

Segers van de ChristenUnie laat weten dat de stukken 'nog veel ruimte voor verbetering en bijsturing' bieden. "Verder lijkt het er met deze cijfers op dat het kabinet de toezegging aan de ChristenUnie nakomt om eenverdieners met een chronisch zieke partner tegemoet te komen."

Ook ouderenbond ANBO gaat alvast in op de cijfers. De organisatie noemt de verbetering van de koopkracht voor ouderen 'een begin'. Juist ouderen dreigden er eerst op achteruit te zullen gaan, maar dat is rechtgetrokken.

Op peil brengen

De ANBO vindt dat het kabinet meer moet doen om het inkomen van bepaalde groepen ouderen weer 'op peil te brengen'. De organisatie doelt vooral op gepensioneerden met middeninkomens en ouderen die erg hoge zorgkosten hebben.

Meer op rtlnieuws.nl: