Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 december 2016 18:25

'Treitervlogger mag agent niet langer herkenbaar filmen'

Om te voorkomen dat agenten voor schut worden gezet in internetfilmpjes, moeten agenten voortaan onherkenbaar in beeld worden gebracht. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Een Kamermeerderheid is er klaar mee dat agenten door onder meer treitervloggers aan de schandpaal kunnen worden genageld. Politieagenten die herkenbaar in filmpjes te zien zijn, kunnen daar veel hinder van ondervinden.  

"De beelden waarin agenten herkenbaar in beeld zijn, kunnen bijdragen aan bedreigingen of beledigingen. En ze kunnen impact hebben op het privéleven van de agenten en hun gezinnen", zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch die een motie indiende om het herkenbaar filmen van agenten te verbieden. De motie haalde een ruime Kamermeerderheid. 

Vernederend in beeld

Marcouch diende de motie in naar aanleiding van een aantal treitervloggers die agenten vernederend in beeld had gebracht.  Het is nu nog toegestaan om agenten op de openbare weg te filmen of te fotograferen en die beelden online te zitten zonder dat hun gezicht wazig gemaakt wordt. 

Volgens de Kamer moet er ook tijdens opleidingen en trainingen van politieagenten aandacht komen hoe zij moeten omgaan met personen die hen fotograferen of filmen.  

Topnieuws