We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Nederland naar de stembus, volg de verkiezingen in ons liveblog
16 februari 2017 14:17

Sylvana Simons zet vol in op strijd tegen discriminatie

Zwarte Piet moet worden afgeschaft. Bij de burgerlijke stand mag niet worden geregistreerd of je een man of vrouw bent. En Keti Koti moet een nationale feestdag worden. De nieuwe partij van Sylvana Simons, Artikel 1, zet vooral in op de strijd tegen discriminatie, blijkt uit het verkiezingsprogramma.

De partij heeft vanmiddag het verkiezingsprogramma (.pdf) op de website gepubliceerd. Artikel 1 benadrukt anders te zijn dan 'wat men van traditionele politieke partijen gewend is'. "Bij ons is 'anders' normaal. Bij ons is er ruimte om te zijn wie je bent. Ongeacht je geslacht, etnische afkomst, religieuze overtuiging, gender-identiteit, leeftijd, seksuele voorkeur of fysieke beperking."

De partij zegt Zwarte Piet niet te willen verbieden. Wat er dan precies bedoeld wordt met 'afschaffen', is niet duidelijk. 

Opvallende plannen:  

  • De sekseregistratie bij de burgerlijke stand komt te vervallen.
  • In 2022 is minimaal 40 procent van de top van overheid een vrouw en zijn overheidsorganen een weerspiegeling van de etnische diversiteit van de bevolking. De partij wil dat er quota worden ingevoerd voor 'gemarginaliseerde groepen' onder bewindspersonen en overheidspersoneel.
  • 1 juli (Keti Koti) wordt een nationale feestdag, waarop de afschaffing van slavernij in Nederland wordt herdacht en gevierd.
  • Zwarte Piet wordt afgeschaft in de openbare ruimte en publieke media.
  • Er komt een verbod op gevaarlijke arrestatietechnieken en meer aandacht voor verantwoorde geweldstoepassing bij politieopleidingen. 

Zorg en onderwijs

Artikel 1 heeft ook voor onder meer onderwijs en zorg plannen. Zo wil de partij bijvoorbeeld dat de basisbeurs voor studenten weer wordt ingevoerd. En jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) krijgen, als het aan de partij ligt, het recht op een maatschappelijke stage van maximaal zes maanden in de zorg, bij maatschappelijke organisaties of bij de overheid. Ook zou er een nationaal zorgfonds moeten komen. 

Wat verder opvalt is dat de partij niet meldt hoeveel geld ze willen uittrekken voor hun maatregelen. Het woord 'euro' en het '€-teken' komen niet in het partijprogramma voor. 

Vechten voor zetel

De partij zal het niet makkelijk krijgen om in de Tweede Kamer terecht te komen. Artikel 1 komt op dit moment nog niet voor in de peilingen van de grootste peilers. 

Simons vertrok in december bij de politieke beweging DENK. Ze vindt dat die partij haar niet genoeg steunde nadat ze was bedreigd. Ook kon ze zich niet vinden in de stijl van de partij. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws