Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 april 2017 05:31

Studenten: geld van basisbeurs ging niet naar onderwijs

Studenten voelen zich belazerd. Toen de basisbeurs werd afgeschaft, werd beloofd dat de opbrengst van die bezuiniging in het onderwijs zou worden geïnvesteerd. Daar is niets van uitgekomen, zeggen studentenorganisaties ISO en LSVB.

Waar de overheid in het jaar 2000 nog bijna 20.000 euro uittrok voor elke student aan een universiteit, is dat in het jaar 2025 nog maar 14.300. Ook voor studenten aan de hogescholen is er een daling, zeggen de studenten.

'Voor een dubbeltje op de eerste rang'

Zij sturen vandaag een brandbrief naar de politieke partijen in de formatie. Daarin staat onder meer: 'Nederland wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. We moeten tot de top van de kenniseconomieën behoren, we moeten Nobelprijswinnaars voortbrengen, internationaal het beste studenttalent aantrekken, en ga zo maar verder. Daarmee vergeet de politiek dat al deze verlangens investeringen vereisen. Die blijven uit.'

De brief is ondertekend door allerlei studentenorganisaties.

Verkeerde cijfers

"Het moet nu afgelopen zijn. Na jaren van bezuinigingen, mogen wij niet nog een keer klappen krijgen", zegt ISO-Voorzitter Jan Sinnige.

Volgens het ministerie van Onderwijs klopt de berekening van de studenten niet. Zij gaan uit van verkeerde cijfers, reageert een woordvoerder in het AD. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Topnieuws